3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Пимпирев тръгна за Антарктида с пари от Португалия и Турция

Част от разноските по пътуването на проф. Христо Пимпирев, който тази сутрин отпътува към Антарктида, са поети от колегите му от Португалия, с които той и екипа му работят съвместно по научни проекти. Нашата група разчита и на помощ от Турция.

Снимка: БТА

Ръководителят на 32-рата Национална антарктическа експедиция, който е и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт отлетя от терминал 2 с полет за Рим, откъдето ще се прикачи на самолет за Буенос Айрес.

В групата заедно с проф. Христо Пимпирев са лекарят д-р Севдалина Михайлова, геолозите доц. д-р Дочо Дочев и доц. д-р Любомир Методиев, които ще реализират научен проект в областта на палеонтологията, Иглика Трифонова и Любов Костова – по научно-образователен проект, и журналистката Мария Чернева.

В Буенос Айрес групата ще се раздели – геолозите продължават за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, откъдето ще пътуват за остров Кинг Джордж, съседен на остров Ливингстън, където е разположена Българската антарктическа станция „Св. Климент Охридски“, с полет, нает от Турската антарктическа програма.

Към останалата част на групата в Буенос Айрес ще се присъединят Стоян Михайлов – посланик на България в Аржентина, флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, и Кирил Вълчев – генерален директор на Българската телеграфна агенция. Те ще летят до Рио Гайегос, откъдето с автобус ще достигнат също до Пунта Аренас. Оттам те ще отпътуват за остров Кинг Джордж с полет, нает от Португалската антарктическа програма.

Всички участници ще преодолеят последната отсечка от маршрута между островите Кинг Джордж и Ливингстън на борда на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421), който плава в рамките на експедицията ни в архипелага на Южните Шетландски острови от началото на годината.

Първата група на 32-рата Национална антарктическа експедиция замина на 27 декември 2023 г. за Ушуая, Аржентина. Тя пътува с полет отново от терминал 2 на летището в София по маршрута София – Рим – Буенос Айрес – Ушуая.

Втората група от българската антарктическа експедиция замина на 29 декември миналата година по маршрута София-Рим-Буенос Айрес-Рио Гайегос-Пунта Аренас. В тази група пътуваха геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова – музиковед, по акустичен проект, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест – Кирил Досков и доц. д-р Дойчин Боянов.

Третата група участници в 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува от София на 7 януари по маршрута София-Рим-Буенос Айрес-Рио Гайегос-Пунта Аренас-остров Кинг Джордж-остров Ливингстън.

В групата бяха доц. Борис Цанков – консултант по изграждането на ново водопроводно и канализационно трасе в района на Българската антарктическа станция „Св. Климент Охридски“, инж. Олег Василев – логистик, Емил Граничаров – журналист от БТА, Ивайло Янков – готвач, Милчо Дундаков – механик, гл. ас. д-р Ралица Събева – геолог, доц. д-р Тихомир Стефанов – ихтиолог, и инж. Цветан Паров – физик.

Последни новини

- Реклама -