24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Пипнаха хакер с армия от 19 милиона заразени компютри

Американски служители арестуваха китайски гражданин по обвинения, че управлява „вероятно най-голямата ботнет мрежа, създавана някога в света“. 35-годишният Юнхе Уанг стоял зад армия от 19 милиона заразени компютри. Те са ползвани за измами, кражба на самоличност и експлоатация на деца, съобщава „Ал Джазира“.

Твърди се, че Уанг е управлявал заразени IP адреси в повече от 190 държави за период от осем години, започващ от 2014 г. Той не участвал директно в престъпленията, а предлагал достъп до мрежата от заразени компютри на киберпрестъпниците срещу заплащане.

В САЩ смятат, че Уанг е натрупал 99 милиона долара чрез схемата, използвайки незаконните си печалби за закупуване на луксозни коли и недвижими имоти в САЩ, Сейнт Китс и Невис, Китай, Сингапур, Тайланд и Обединените арабски емирства.

Уанг е разпространил злонамерения си софтуер чрез програми за виртуална частна мрежа (VPN), като MaskVPN и DewVPN, и услуги с плащане при инсталиране, включително пиратски версии на лицензиран софтуер.

„Тази операция, ръководена от Министерството на правосъдието, събра партньори от правоприлагащите органи от цял ​​свят, за да разбият мрежа от заразени компютри, която улесняваше кибератаки, широкомащабни измами, експлоатация на деца, тормоз, бомбени заплахи и експортни нарушения“, заявява главният прокурор на САЩ Мерик Б. Гарланд.

„Този ​​случай ясно показва, че дългата ръка на закона се простира през границите и стига до най-дълбоките сенки на тъмната мрежа“, добави той.

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза, че демонтираната мрежа е „вероятно най-големият ботнет в света“.

„Тази операция демонстрира ангажимента на ФБР да работи рамо до рамо с нашите партньори, за да защити американския бизнес и американския народ, и ние ще работим неуморно, за да разкрием и арестуваме киберпрестъпниците, които печелят от тази незаконна дейност“, каза Рей в изявление .

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини