13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Писателката Здравка Евтимова: Фантастиката е другото лице на мечтата да преодолееш невъзможното


Здравка Евтимова беше удостоена с американската награда за фантастика „Доктор Т. О’Конър Слоун“. Призът се връчва от издателството Starship Sloane Publishing, което в началото на миналия декември издаде романа на Евтимова „Той носи моето мълчание“.

В сайта на издателството е отбелязано, че писателката е „един от най-изтъкнатите съвременни български автори, чието разпознаваемо творчество, удостоявано с международни награди, обогатява в дълбочина литературата в сферата на фантастиката и в по-широк план – литературата като цяло“.

– Госпожо Евтимова, как приехте наградата за фантастика на американското издателство Starship Sloane Publishing? Къде се намирахте, когато новината стигна до вас?
– Новината стигна до мен в Германия, където съм да помогна на моята снаха, която скоро роди третото си детенце. Много се зарадвах на наградата и я възприемам като доверие. Това означава, че следващите неща, които пиша, трябва най-малкото да бъдат на това ниво, а е желателно и на по-високо. Надявам се такава награда да отваря врати в издателския свят. Най-главното обаче е човек да продължава да работи, независимо от награди или от липсата им. Винаги давам за пример поетесата Емили Дикинсън. Тя е родена през 1830 година, написала е повече от 1800 стихотворения, от които приживе са публикуване само 10 и то в нелитературни списания. Емили е имала съвременници с много признания, но никой сега не знае имената и произведенията им, докато нейните стихотворения са обичани по цял свят.

Пета БАХАРОВА

Прочетете цялото интервю на сайта за изкуство bgart.bg.

Последни новини

- Реклама -