12.1 C
София
понеделник, 26 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

До 3 години може да получи дрогираният, помлял мъж на червен светофар

Инцидента, при който дрогиран и пиян шофьор блъсна мъж, докато чака на червен светофар вчера, коментира съветникът на правителството по пътна безопасност Тенчо Тенев по Нова тв. Той е и бивш началник на КАТ-София.

Според него заради голямото количество алкохол и наркотици, които явно е поел шофьорът, е бил изключително неадекватен след причинените произшествия. Ако бъде признат за виновен, 55-годишният водач го грози затвор между 1 и 3 години и парична глоба от 200 до 1000 лв. заради употребата на алкохол. За шофиране под въздействието на наркотици законът също предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години, но там глобата е между 500 и 1500 лв., уточни Тенев. Той подчерта, че престъплението трябва да се разглежда като умишлено.

Припомняме, че провинилият се шофьор опитал да избяга от местопроизшествието, но други водачи извършили граждански арест до пристигането на полицията. Очакват се резултатите от експертиза, която да установи с каква скорост се е движил автомобилът на 55-годишния водач.

По информация на Нова тв 47-годишен мъж е в тежко състояние, с опасност за живота.

От УМБАЛ „Света Анна“, където е приет пострадалият, информираха, че е с хематом на мозъка, счупен нос, както и тежки фрактури на таза.

Мъжът е минал на няколко червени светофара и се е опитал да избяга и от двете произшествия. Това разказа пред Нова тв шофьорът на първия ударен автомобил.

„Леко мръднах, автомобилът ме удари отзад вдясно, не спря, продължи и мина на червено. Аз на аварийни светлини тръгнах след него и се свързах със 112. На следващото кръстовище имаше още един спрял автомобил на червена светлина и въпросният се вряза в него без спирачен път“, разказа Вълко Иванов.

По думите му автомобилът се е движел поне със 100 км/ч. „Той ми обясняваше, че му се пушело и искал да си вземе цигари от колата, не го интересуваше какво се случва, не бил ме ударил, не бил ударил другата кола. Буйстваше и искаше пеша да си тръгне, защото автомобилът му не можеше да запали“, каза още водачът.

„Пробата за алкохол показва 1,99 промила, а тази за дрога е отчела употреба на кокаин. 55-годишният мъж ще бъде задържан, след като излезе от болница. Ще бъдат назначени експертизи, които да установят с колко км/ч се е движила колата, причинила катастрофата“, заяви старши инспектор Динко Трифонов от КАТ-София.

Катастрофата много наподобява тази, при която загина Mилен Цветков. По сходен начин, докато изчаква светлината на светофара да светне зелено, журналистът беше ударен от лек автомобил, водачът на който също бе с установени наркотични вещества в кръвта.

Последни новини

- Реклама -