19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Пламен Бобоков иска да купи 30 процента от „Лукойл“

Един от най-скандалните бизнесмени през последните години Пламен Бобоков, който бе задържан през 2021 година заради съмнения, че е осъществявал търговия с влияние, а впоследствие оправдан, е основният играч в евентуална бъдеща продажба на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Русенският милионер, който отдавна се отърква около „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и в чийто джип Христо Иванов обсъжда културни въпроси, не би могъл да играе сам в гигантската сделка, която специалисти изчисляват, че ще бъде на стойност 2 милиарда евро. Той щял да участва заедно с международния енергиен гигант Shell, твърдят източници на „Филтър“. Компанията има опит в проучването, производството, преработката и търговията с нефт и природен газ, както и в производството и търговията на химикали.

Теодора КРЪСТЕВА

Пламен Бобоков, който се гласи да бъде новият Валентин Златев, е съсобственик на компанията „Приста Ойл“, която произвежда над 150 вида моторни и индустриални масла. Дейността й включва също търговия, транспорт и съхранение на масла, както и производство и рециклиране на акумулаторни батерии. През 2013 година „Приста Ойл“ купува 25% от „Шеврон-Чехия“, което показва засиления интерес на Бобоков към дейността на рафинериите.

Източници на „Филтър“ твърдят, че Пламен Бобоков ще бъде лицето на сделката, но главните лобисти за осъществяването й са Кирил Петков и Асен Василев. Неотдавна финансовият министър обясни в интервю за „Файненшъл Таймс“, че смяната на собствеността на рафинерията не е невъзможна. Веднага след това компанията отрече информацията за продажбата, но опитите на Кирил Петков и Асен Василев сделката все пак да се осъществи и част от собствеността да премине в ръцете на техен човек, продължавали. Според източниците на „Филтър“ 30 процента от дяловете се предвиждало да бъдат за Бобоков, а другата част за Shell. Любопитното е, че сондажи за намирането на нов купувач на рафинерията са правени преди това дори в Русия. Комисионите при такива гигантски сделки се възприемат отдавна като неизбежна практика.

През юли миналата година беше прекратена концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“, а държавата си върна контрола над него. През януари беше забранен и износът от България на суров нефт с произход Русия и на горива, получени от преработката му. През февруари и април Комисията за защита на конкуренцията наложи на компанията две глоби за общо около 260 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение.

„Лукойл“ бе забъркана в скандал неотдавна, след като ГЕРБ и ДПС дадоха срок на гиганта да внесе изискуемите според тях половин милиард лева в бюджета в срок до 8 ноември. В противен случай внасят искане за отпадане на дерогацията (изключението) за преработка на руски петрол, което трябва да стане в 7-дневен срок.
В същото време тихомълком бе решено 100% съхранението на държавния резерв да бъде у нас. 92% от складовата база принадлежи на руската компания и тя остава монополист и в бъдеще. Решение, което устройва както сегашните, така и евентуалните бъдещи собственици на „Лукойл“.

Официално правителството не участва в продажбата на „Нефтохим“. Тя се движи от членове на кабинета чрез подставени лица. Твърди се, че в схемата е включен и премиерът Николай Денков, който също потвърди, че има интерес, свързан с продажбата на бизнеса на „Лукойл“ в България, и това зависи изцяло от руската фирма.

Продажбата на „Лукойл“, ако такава въобще бъде обявена, няма да бъде осъществена лесно, твърдят източниците на „Филтър“. Нефтеният гигант е изключително апетитна хапка, така че различни лобита и интереси ще се сблъскат при евентуалното осъществяване на сделката. Така че намеренията на Пламен Бобоков да се превърне в новия Валентин Златев, който дълги години беше управител на „Лукойл – България“, едва ли ще бъдат осъществени лесно.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини