- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Плащеницата на света Петка е изложена за поклонение във Велико Търново

Плащеницата на света Петка Българска, наричана още Търновска, днес ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм на Велико Търново „Рождество Богородично“. Реликвата се пази в румънския град Яш и пристига в старопрестолния ни град за празника Малка Богородица.

Поклонението пред одеждата реликва на св. Петка Търновска ще започне в 10 часа в катедралата на Велико Търново. Инициативата е на кмета Даниел Панов и на великотърновския митрополит Григорий.

Пристигането на плащеницата на покровителката на старопрестолния ни град става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил, със съдействието на русенския митрополит Наум и сътрудничеството на българското посолство в Букурещ.

Преподобна Параскева Епиватска, известна още като света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век. Цар Иван Асен Втори пренася мощите ѝ в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.

Българите почитат света Петка като покровителка на жената, дома и семейството.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини