6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Пластмасови подкови за конете във Виена

Металните подкови на конете, които се движат през центъра на Виена, вече ще бъдат сменени с пластмасови. Сега те нанасят значителни щети на уличната настилка в австрийската столица, а разходите за ремонт са високи. Заради това общината е решила да субсидира преминаването към пластмасови подкови за собствениците на файтони, които се съгласят на това.

Файтоните или фиакрите, както са наричани във Виена, са част от чара на града. Те са предпочитани за разходки от туристите в австрийската столица, а кочияшите им разказват интересни истории от времето на империята и ги запознават с архитектурните забележителности.

В последните години Виена предприе различни мерки за насърчаване на хуманното отношение към животните. Така например конете излизат в принудителен отпуск, когато температурата в австрийската столица превиши 35 градуса Целзий. Но тази виенска атракция и любим фотомотив предизвиква допълнителни разходи за градската управа, тъй като железните подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и гражданите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита.

Затова местната власт реши да се използват пластмасови подкови, съществуващи на пазара, които след време да станат задължителни за конете, движещи се по виенските улици.

Виена е решила да субсидира преминаването към пластмасови подкови, защото те са много по-скъпи. Разходите за един кон възлизат на около 4000 евро годишно. Това е два пъти повече в сравнение с традиционния модел подкови. Пластмасовият вариант ще забави износването на уличната настилка, чийто ремонт гълта около 800 000 евро годишно.

От ветеринарна гледна точка пластмасовите подкови са даже по-приемливи за конете, разказва професор Терезия Лика. Изследванията показват, че те не са неприятни за животните. Единствената разлика е, че подковаването трябва да е по-често – приблизително на всеки шест седмици, докато металните подкови могат да се използват до девет седмици.

Последни новини

- Реклама -