27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

По-скъпа сянка на плажа тази година


От първи юни официално стартира летният сезон на българските плажове. Всяка зона, предоставена за управление, вече трябва да бъде почистена и оборудвана с необходимия брой спасители и медицински пунктове.

На Северния плаж в Бургас цената на сянката традиционно остава най-евтината – по 1,20 лева за чадър и шезлонг. На повечето места по Южното Черноморие цената на плажните принадлежности и тази година няма да бъде променена, заради заложените стойности в концесионните договори. Поскъпване с левче ще има само на няколко плажа в Бургаско.

Почистени, обезпаразитени и подредени. Плажовете на юг чакат първите летовници. Че сянката няма да поскъпва, са категорични и концесионерите. „На плажа Созопол-Хармани цената е 8 лв., на плаж Хармани-Централен е 7 лв., Поморие- 7 лв., Несебър – 8 лв. На плажовете в Слънчев бряг цените са по 10 лв.“, твърди Кирил Спасов – Асоциация на концесионерите на морски плажове.

Единственият, който ще вдигне цените този сезон, е концесионерът на плажа в Крайморие. „Миналата година чадърът беше 8 лв., шезлонгите бяха по 7 лв. Тази година чадърът ще бъде пак 8 лв, а само шезлонгите ще бъдат с левче отгоре, като това включва и масичка. Шалтето ще е абсолютно безплатно, т.е. то е калкулирано в цената на комплекта“, заяви Николай Димитров- концесионер плаж Крайморие

Той има и обяснение за увеличението на цената.

„На първо място индексацията, която всяка година с натрупване ни правят от Министерството на туризма. Тази година е 9,5%, за сравнение аз съм ги вдигнал с 10 на сто. Миналата година беше 15,3 % т.е. за две години цената по договор се е вдигнала 25 %. По-високи са и заплатите. Минималната работна заплата се вдигна. Това вдигна и осигуровките. За сравнение миналата година за спасител съм плащал 290 лв. осигуровки, тази година ще плащам 410 лв.“, твърди Димитров пред Nova.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини