5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почина големият български актьор Иван Иванов

Почина големият български актьор Иван Иванов. Неговата звезда изгря с емблематичния филм „Всичко е любов“. Ще го помним и от филмите „Лавина“, „Комбина“ и „Мярка за неотклонение“, където се разбра, че освен красив и смятан за секссимвол, той е много талантлив актьор.

Надали след него и Стефан Данаилов, други български актьори са се радвали на толкова обич, почит и уважение. Затова през 2018 година той получи заслужената награда на своята гилдия „Икар за чест и достойнство“. Работил е в Младежкия театър, във Военния театър и СИВ „Бояна”, отдавна продаден за жълти стотинки.

Бум в кариерата на Иван Иванов настъпва с кинолентата ,“Всичко е любов”, в която играе централната роля на Радо, момче от ТВУ (трудово възпитателно училище), което се влюбва в красива гимназистка от заможно семейство, в чийто образ влиза Янина Кашева.

След излъчването на филма по него лудват жени от всички възрасти, а кариерата му тръгва стремгламо нагоре. Играе Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982), Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983) и мн.др. Канят го режисьори като Борислав Шаралиев („Борис I“, 1985), Зако Хеския („Нощем с белите коне“, 1985), Иван Андонов („Мечтатели“, 1987) и др. След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994) актьорът издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. После идват още две.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова през 1979 г. Освен от киното Иванов е познат и с ролите си на театралната сцена, а гласът му може да бъде чут в редица филми, които е озвучавал.

Поклон пред паметта му!

 

 

Последни новини

- Реклама -