24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Почина Кабосу, ​​кучето което вдъхнови криптовалутата Dogecoin

Кабосу, ​​куче от породата шиба ину, чиято снимка се превърна в известно „меме“ в интернет и вдъхнови логото на криптовалутата Dogecoin, почина в петък в Япония, съобщи собственикът му.

„Тя почина тихо, докато я галех, сякаш спеше“, заяви собственичката на кученцето Ацуко Сато в блога си, като благодари за съобщенията, които е получила от фенове от цял свят, съобщава AFP. „Мисля, че Кабосу беше най-щастливото куче на света. А аз бях най-щастливата собственичка на куче“, добавя тя. Сато живее в префектура Чиба, в покрайнините на мегаполиса Токио. Всичко започва през 2010 г., когато тя публикува в личния си блог снимка на кучето си, седнало на дивана с хитро изражение и кръстосани предни лапи.

След това снимката предизвиква огромен интернет феномен. Мематата Doge се появиха, след като безброй интернет потребители използваха изображението на кучето или на други шиба ину, за да се шегуват в онлайн форумите. В същия закачлив дух през 2013 г. беше създадена криптовалута, наречена Dogecoin. Тя, от своя страна, стана много популярна, особено след като  Илон Мъск оповести своя интерес към нея.

Цената на Dogecoin е около 16 цента, но тъй като тази криптовалута е в изобилие, общата ѝ пазарна стойност е около 23 милиарда долара. „Doge е най-популярното куче на съвременната епоха, то е „Мона Лиза на интернет“, заяви неотдавна пред AFP един от ревностните фенове на явлението. Тъй като Кабосу е осиновена от приют, точната ѝ възраст остава загадка. Сато, който даде интервю за AFP преди няколко седмици, смята, че тя е на около 18 години.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини