19 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почина патриарх Неофит след 100 дни в болница (ОБНОВЕНА)

На 78-годишна възраст почина българският патриарх и софийски митрополит Неофит. От ноември досега Негово светейшество се бореше за живота си във Военна болница, където бе приет с тежко белодробно заболяване. От Коледа насам бяха отслужени десетки молитви за неговото здраве, но очевидно Бог пожела да си го прибере.

За тежката ситуация, в която се намираше Неофит, се говори от сутринта. По данни на „Филтър“ той е отлетял следобед, но от болницата и Светия Синод не потвърждаваха новината.

Дълго време патриархът бе в медикаментозна кома, а говорителят на Синода Емил Велинов обясни, че усложнения след настинка вероятно са причинили тежката инфекция при Неофит в края на ноември, когато негово светейшество имал много ангажименти. През септември 2022 година той пак бе в болница заради проблеми с белите дробове. Той страдаше допълнително и от паркинсон.

Неофит е глава на Българската православна църква от 24 февруари 2013 година. От 1994 до 2001 е Доростолско-червенски митрополит. От 2001 година до избора му за патриарх е Русенски митрополит. Роден е в столицата през 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров. Завършва духовната семинария през 1971 година. След кончината на патриарх Максим го наследява.

„Боголюбиви братя и сестри, на 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се представи в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил“, се казва в официалното съобщение на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Днес ще има заседание на Светия синод по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщи Белоградчишкият епископ Поликарп, който беше викарий на патриарха.

Духовници и политици изразиха своите съболезнования и скръб от загубата на Неофит.

Последни новини

- Реклама -