3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почина прочут японски диригент

Японският диригент Сейджи Одзава почина на 88 години, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на японски медии. Той е дирижирал някои от най-реномираните оркестри в света.

Според информация в медиите Одзава е издъхнал във вторник, 6 февруари, от сърдечна недостатъчност.

Сейджи Одзава е роден през 1935 г. в Манджурия, днешен Китай, по онова време японска територия. Има трима братя, най-малкият от които също се занимава с музика. Шестгодишен емигрира със семейството си в Япония и започва да учи пиано в началното училище. След счупване на два пръста при игра на ръгби – друга негова страст – се преориентира към дирижирането.

В края на 50-те заминава за Европа на борда на товарен кораб, като пътуването му отнема два месеца. Печели конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция, и това му отваря вратите към срещи с големите в света на класическата музика. Преминава обучение при Херберт фон Караян. Привлича и вниманието на Ленард Бърнстейн, който го назначава за асистент-диригент на Нюйоркската филхармония през 1961-62 г.

След това Одзава ръководи оркестри в Чикаго, Торонто и Сан Франциско. В продължение на 29 години е начело на Бостънския симфоничен оркестър. От 2002 до 2010-а е главен диригент на Виенската държавна опера, припомня АФП. През 2004 г. основава Международната академия „Сейджи Одзава“ със седалище в Швейцария.

Носител е на две награди „Еми“ и две „Грами“, освен многобройните отличия за класика, както и държавни отличия от Япония, Франция, Австрия, Русия.

Преследван от тежки здравословни проблеми, в края на живота си именитият японец странеше от публични изяви. В края на 2022 г. се завърна еднократно на сцена, за да дирижира Saito Kinen Orchestra. Концертът с музика на Бетовен се излъчваше пряко в Космоса като поздрав за японски астронавт на борда на Международната космическа станция.

Източник: segabg.com

Последни новини

- Реклама -