- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почина проф. Ивайло Дичев

На 68-годишна възраст почина проф. Ивайло Дичев – писател и антрополог. За кончината му съобщи дипломатът Стефан Тафров в социалните мрежи.

До последно той беше преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководи магистърска програма по културна антропология, издава онлайн изданието за културни изследвания „Семинар БГ“.

Ивайло Дичев е роден през 1955 г. в София. Син е на писателя Стефан Дичев и художничката Лиляна Дичева. Той бе женен, с две деца.

Защитава докторати в Софийския университет и в университета Париж – VII: Дени Дидро. Работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Асоцииран преподавател в университета Париж – 10, с многобройни стипендии, сред които от високо ниво на френското правителство, Фулбрайт и Рокфелер; почетен изследовател на института за източни и югоизточни изследвания в Регенсбург. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството.

Ивайло Дичев бе също писател и активен есеист, публикуващ в български и европейски издания. Бил е колумнист на различни медии, сред които вестник „Сега“. Носител е на наградата „Черноризец Храбър“ (2002), както и на призовете за есеистика „Паница“ (1999) и „Димитър Пешев“ (2005).

Освен на научни монографии и публицистика е автор на три книги с разкази – „Уча се да плача“, „Звезден календар“, „Миг след края на света“, романа „Идентификация“ и сценария за българския игрален филм „Заплахата“ (1980).

Екипът на в. „ФИЛТЪР“ и filternews.bg изказват най-искрени съболезнования на близките и семейството на проф. Дичев.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -