35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Почина странният изобретател на пистолетите „Глок“

Гастон Глок

Австрийският инженер и изобретател на пистолета „Глок“ Гастон Глок почина на 94 години, съобщи Би Би Си. Оръжието бе използвано в редица американски блокбастъри, като „Матрицата презареждане“ и „Терминатор 3“.

Въпреки популярността на своето творение Глок е описван като уединен милиардер, който прекарва по-голямата част от времето си в имение на брега на езеро в Австрия. За него обаче се носят легенди как е успял да пробие в нишата на бизнес, отдавна заета от крупни корпорации и цели държави.

Той рядко попадаше в новините с изключение на епизодични публикации, свързани с излизането на книга за бизнеса му през 2012г., развода с първата му съпруга през 2011г. и опита за убийство, организиран от негов бизнес партньор в края на 90-те години.

В съобщение на компанията по повод кончината се казва, че Гастон Глок е „революционизирал света на малките оръжия“ и „успя да наложи марката „Глок“ като глобален лидер в производството на пистолети“.

Глок първоначално развива бизнес с потребителски стоки и едва в началото на 80-те години се насочва към военни доставки.

Сп. „Форбс“ оценява личното състояние на Глок на 1.1 милиарда долара през 2021г.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини