20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почитаме паметта на свети Софроний Врачански

Свети Софроний Врачански

Православната църква почита днес паметта на свети Софроний Врачански. Във Враца е традиция в този ден на почит към небесния покровител на епархията да се провежда и общоградско тържество. То събира край паметника на светеца в центъра на града представители на различни институции, общественици, учители и ученици.

Днес заедно се честват древният свети Софроний, един от най-усърдните защитници на православието против ереста монотелитство (приемали, че у Христос имало само една воля), и българският епископ-страдалец Софроний Врачански.

Свети Софроний Йерусалимски е роден в Дамаск в VI в. Получил добро образование, усърдно изучавал и Свещеното писание. При посещение в Палестина се запознал с учения монах Йоан Мосх. Станал негов ученик и заедно посетили много от отшелниците в Палестина, Сирия и Египет. Описали техния живот в сборника „Лимонарий“ („Духовна градина“). В Александрия Софроний приел монашество.

След време отишъл в Йерусалим, който вече бил под властта на персите. Софроний с проповеди и писания се включил в борбата срещу монотелитите. В 634 г. той единодушно бил избран за патриарх на Йерусалим. А в 636 г. градът бил превзет от арабите. Патриархът уговорил с халифа Омар да не разрушава християнските църкви и да не угнетява християните. На мястото, където бил храмът на Соломон, Омар построил джамия, известна и сега под името „Омарова джамия“. Светият патриарх починал в 638 г.

Свети Софроний Врачански е български възрожденски духовник, роден в Котел в 1739 г. Бил кръстен Стойко. Като се изучил, станал учител, а сетне и свещеник. Рано овдовял и приел монашество с името Софроний, после го ръкоположили и за Врачански епископ. Сам описал живота си в книгата „Житие и страдания грешнаго Софрония“. Оттам научаваме колко е страдал от турците. Живял праведно, но заради преследвания трябвало да се спаси с бягство в Румъния. Там се занимавал с книжовна дейност, съставил и сборника „Неделник“(1806 г.) с неделни проповеди на говоримия език. Починал в Румъния в 1813 г.

Последни новини

- Реклама -