30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Подава ли оставка Христо Иванов като депутат?


Христо Иванов не е подал заявление за отказ от парламента и остава депутат, въпреки заявката, която направи, че се оттегля както от лидерския пост в ДБ, така и от новоизбраното Народно събрание. Това става ясно от окончателния списък с 240 депутати, които Централната избирателна комисия публикува. Там в 24 избирателен район в София под №1 в листата на ПП-ДБ фигурира името на Христо Любомиров Иванов.

След като новината се появи, от партията му излязоха с официално изявление, което гласи:

„Бившият председател на „Да, България“ и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви, като изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс. Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Трайна позиция на „Да, България“ е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание.

Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини