27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Погребаха президента на Иран в светилище със златен купол

Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше погребан днес в свещения град Машхад в североизточната част на страната, където хиляди опечалени изпълниха улиците за погребението. Това се случи четири дни след като президентът загина при хеликоптерна катастрофа.

Раиси, на 65 г., беше разглеждан често като възможен наследник на 85-годишния върховен ръководител Али Хаменей, който заема най-високия пост в Иран. Мохамад Мохабер, който е първи вицепрезидент, ще бъде временен президент до изборите на 28 юни.

На церемонията присъстваха ирански политици и военни, както и духовници. Цветя бяха хвърляни от тълпите опечалени към бавно движещия се върху камион ковчег, преди да бъде погребан в светилището „Имам Реза“ със златен купол – мемориал на осмия шиитски имам, който се смята за най-свещения в Иран. Самият Раиси е роден именно в Машхад.

Телевизионни кадри показаха големи тълпи, събрани на една от главните улици на североизточния град преди церемонията. По-рано хиляди отдадоха последна почит, докато ковчегът му премина с кортеж през източния град Бирджанд.

В сряда лидери и други високопоставени лица от съюзниците и съседите на страната присъстваха на възпоменателно събитие в Техеран. Присъстваха и представители на така наречената „Оста на съпротивата“, свободна мрежа от въоръжени групи, които получават ирански оръжия, обучение и средства. Сред тях бяха политическият лидер на подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка Хамас Исмаил Хания, заместник-генералният секретар на ливанското движение Хизбула Наим Касем, говорителят на йеменските хуси Мохамед Абдулсалам и ръководителят на паравоенните сили на Ирак за народна мобилизация Фалех ал-Файад.

Иран потвърди смъртта на президента. Кой бе Ебрахим Раиси?

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, също ръководи молитви за убитите. Висши западни представители отсъстваха от церемонията в сряда, отразявайки обтегнатите отношения на техните страни с Иран.

Десетки хиляди хора взеха участие в погребалните процесии през последните дни, които правителството и държавните медии описаха като демонстрации на национално единство. Много повече хора обаче останаха вкъщи, като някои дори празнуваха смъртта на президента, въпреки че прокурорите предупредиха, че могат да бъдат съдени, отбелязва Би Би Си.

Милиони презираха Раси за това, че наблюдаваше смъртоносното потушаване на протестите „Жена, живот, свобода“, които избухнаха през 2022 г. заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на забрадката си. Това беше година след като той встъпи в длъжност.

Раиси също така беше изправен пред призиви за международно разследване на предполагаемата му роля в „комитета на смъртта“, който нареди масовите екзекуции на политически затворници през 80-те години.

Периодът му като президент ще бъде запомнен и със задълбочаващите се икономически трудности и безпрецедентната пряка военна конфронтация с Израел миналия месец, което породи страхове от регионална война, отбелязва още Би Би Си.

Иранските власти казват, че все още разследват какво е причинило катастрофата с хеликоптер, при която той загина.

Осем пътници и екипаж загинаха, когато хеликоптерът, произведен в САЩ Bell 212, се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан в мъгла и проливен дъжд. Сред тях беше външният министър Хосейн Амир Абдолахиан. Иран обяви петдневен траур за Раиси.

Кой е Мохамад Мохбер – временният президент на Иран

Беше проведена възпоменателна церемония и за Амир Абдолахиан във Външното министерство в Техеран, където изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го описа като мъченик, който въпреки превратностите на времето е съумял да „запази духа на Революцията (Ислямската от 1979 г. – бел. ред.) във Външното министерство“.

Амир Абдолахиан беше погребан южно от Техеран в светилището „Шах Абдолазим“ в град Рей, мавзолей, където са погребани известни ирански политици и творци.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини