Възрастните хора боледуват 5-6 пъти в годината от инфекции, а малките деца средно 8 пъти, но всяка пета вирусна инфекция се усложнява с бактерии, обяснява проф. Тодор Кантарджиев. Той разказва защо не трябва да се самолекуваме, кои прости и често подценяване храни могат да заменят т.нар. имуностимулатори и хранителни добавки.
И да сгрява, с алкохола не трябва да се прекалява. Освен това не трябва нито хронично да се пие, особено концентрат. Полезни са чаша-две вино вечерно време. То е мощен антиоксидант.
Антиоксидантите доказано блокират репликацията на вирусите, но ако са в умерено количество. Но не забравяйте, че алкохолът е и имуносупресор. След злоупотреба с него се покачва опасността от вирусни инфекции.
В пиесата „Татул“ например е казано как се пие греяно вино при температурни състояния. Иначе класиците на греяното вино са германците. С канела, цитрусови плодове и чай вътре. Греяното вино има сгряващо действие. Но пак казвам, в умерени количества.
Зимните инфекции не са по-страшни от полово предаваните зарази, обяснява известният лекар. Киселото зеле и естествено ферментиралите зеленчуци в туршиите са най-добрите антиоксиданти, които са необходими на организма срещу вирусите и зимните инфекции.
Източник: 24 часа