12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Полицаи разчистват пропалестински лагер във Вашингтон

Полицаите започнаха да разчистват рано тази сутрин пропалестински палатков лагер в университета „Джордж Вашингтон“ във федералната столица на САЩ Вашингтон. 

„Към 3:30 часа сутринта полицията отправи третото си и последно предупреждение към демонстрантите да се преместят, заявявайки, че останалите в двора на университета и на прилежащата отсечка ще бъдат арестувани“, съобщи независимият студентски вестник на университета.

„Докато университетът се стреми да защити правата на студентите да изразяват свободно мнението си, протестният палатков лагер еволюира в незаконна дейност с участници, които пряко нарушават редица университетски политики и градски регулации“, пише в изявлението на университета „Джордж Вашингтон“.

Местните медии съобщиха, че някои от протестиращите са пръскани с лютив спрей. Това е станало при съпротива срещу полицаите, които са искали да влязат в лагера. Около 30 души са били арестувани.

Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а и все по-често в Европа. Някои от онези университети, които първоначално допуснаха палатковите лагери на тяхна територия започват да губят търпение. Те се обръщат към полицията поради нарушения на реда, притеснения за безопасността и участието в протестното движение на хора, които не са студенти.

Пропалестински протестиращи се завърнаха в Амстердамския университет – ден след като полицията влезе в сблъсъци с тях и разтури предишния им лагер в учебното заведение. Силите на реда заявиха, че университетската администрация не е искала от тях да спират протеста. Но вчера полицията използва булдозер, за да разбие барикадите около университета и арестува 169 души.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img