- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Полицаят, прострелял 18-годишния, го закарал сам в болница

33-годишен полицай, който е многократно награждаван – включително и от министри с парични награди, е стрелял по 18-годишния младеж при преследването около столичната болница „Токуда“.

Това стана ясно от брифинга на Христо Кръстев – зам.-градски прокурор на София, и Любомир Николов – директор на СДВР. Полицаят е със 7 години стаж.

Николов допълни, че след стрелбата униформеният качил пострадалия в патрулката и лично го е закарал в „Токуда“. Лекарският екип само констатирал смъртта.

Директорът на СДВР каза още, че сигналът е получен в нощта на 17-и 18-и септември около 2 ч. Отнасяло се за извършен грабеж на две момичета на 18 години. Те обяснили, че са ограбени от трима души – млади мъже, със суичъри и с маски на лицата.

Впоследствие е постъпил сигнал и от охрана на търговски обект, който обяснил, че трима младежи прескачат ограда и се оттеглят към кръговото на Зоологическата градина.

Пристигналите на място двама полицаи установени, че заподозрените бягат и влизат в автобус №120. Униформените подали звуков и светлинен сигнал и автобусът спрял. Младежите обаче се опитали да слязат. Само един от тях не е успял и е хванат в превозното средство. Другите двама побягнали в обратна посока – пак към кръговото.

Един от полицаите тръгнал след двамата бягащи и на няколко пъти извиква: „Стой, полиция, ще стрелям!“. Въпреки това извършителите продължили да бягат.

Заради това служителят изстрелял два контролни изстрела, след което стрелял по един от бягащите. Когато видял, че го е ранил, униформеният качил в патрулката 18-годишния и го откарал в „Токуда“.

Директорът на СДВР допълни, че задържаните двама души са стари познайници на МВР и са извършители на множество грабежи в същия район. Извършва се проверка в СДВР, която да установи всички обстоятелства. Задържаните са системни извършители на грабежи, като нападат млади хора. Към момента се знае за три грабежа, но има данни за още.

Действали по един и същи начин – използвали са метална тръба или гумена палка, с която са удряли жертвите, и са ги заплашвали с оръжия, като по-скоро заплахата е била само вербална.

По ограбените момичета има следи от насилие, каза още Николов. Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че задържаните са взели чанта с 20 лева, документи и маратонки от момичето, като е използвана сила. Единият от тях е дърпал слушалки от врата на пострадалата, опитвайки да я души, докато другият е взeмал вещите.

Христо Кръстев обясни от своя страна, че след получаване на сигнала за причинена смърт след преследване, е извършен е оглед и са иззети три гилзи. На 100 м от гилзите е намерена кръв. Огледан е и полицейският автомобил.

„Двамата полицаи са разпитани. Иззето е униформеното им облекло, тъй като е имало кръв по него. Униформените са тествани за алкохол и наркотици, като пробите са отрицателни. Въпреки това служителят, произвел изстрелите, е дал и кръвна проба“, каза още зам.-градският прокурор на София.

Установени са камери в района и записите са иззети.

Днес ще се прецени дали полицаят да бъде привлечен като обвиняем и за какво престъпление – дали е неизбежна отбраната, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост или евентуална умисъл.

Предстои да се разпитат още свидетели, тъй като до момента са разпитани двамата младежи, полицаите и една жена, станала свидетел на стрелбата.

Задържаните са с повдигнати обвинения, като и двамата са непълнолетни.

„Стрелялият полицай не е жена, както се твърдеше по-рано. Според мен не може да се говори за пряк умисъл, един от свидетелите е казал, че е чул полицаят три или четири пъти да казва, че ще стреля. Установено е, че служителят на МВР не е произвел хаотични изстрели“, каза още Кръстев.

Изстрелът е засегнал горната част на тялото на 18-годишния. Предполага се, че е стреляно от 100 метра.

- Реклама -

Последни новини