20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Полицията принудително отстрани Грета Тунберг от шведския парламент

Шведската полиция принудително отстрани Грета Тунберг и други активисти за климата, след като те блокираха входа на шведския парламент за втори ден, съобщи „Гардиън“. Двама полицаи вдигнаха Тунберг и я повлякоха, след което я повалиха на земята на около 20 метра от вратата, която беше блокирала, съобщава БГНЕС.

Тунберг и десетки други активисти за опазване на околната среда започнаха да блокират главния вход на шведския парламент на 10 март в знак на седящ протест срещу последиците от климатичната криза и политическото бездействие. Активистите си тръгнаха в края на деня, но се върнаха да протестират отново рано сутринта на 11 март.

21-годишната Тунберг се превърна в лице на младежкия активизъм за климата, тъй като седмичните ѝ протести, започнали през 2018 г. пред шведския парламент, бързо прераснаха в глобално движение с големи митинги на всички континенти.

Миналата година тя беше задържана от полицията или отстранена от протестите в Швеция, Норвегия и Германия. Преди месец британски съд я оправда по обвинения в нарушаване на обществения ред, тъй като съдията постанови, че полицията не е имала право да арестува нея и други лица по време на протест в Лондон миналата година.

Последни новини

- Реклама -