16.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Политици и общественици отдадоха почит на покойния патриарх


Да се поклонят пред духовния лидер в храм-паметника „Свети Александър Невски“ дойдоха десетки граждани, политици и общественици. Сред тях бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел.

„Вярата в доброто трябва да ни обединява“ – няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания“, сподели държавният глава Румен Радев.

„Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати специално послание на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Той имаше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа“, каза Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е дал на българите, е да бъдем толерантни и да се обичаме помежду си.

Председателят на НС Росен Желязков също отдаде почит на патриарха. „За православието и църквата той беше изключително важен. Призоваваше към обединение и единение. Със своята благост, трябва да служи за пример на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с патриотизъм и родолюбие“, посочи той.

Да се поклони дойде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. „Той се отличаваше с добротата си и готовността да обединява и разбере другия – това е и мъдрост. Толкова разговори и срещи съм имал с него. Беше много обичан патриарх. Жалко, че си отиде толкова рано“, сподели той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img