25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.
Категории:

Гледаме последното за годината лунно затъмнение

 

Последното за 2023 г. затъмнение ще бъде частично лунно с малка фаза, каза за БТА физикът Пенчо Маркишки. То ще настъпи вечерта на 28 октомври и ще бъде видимо от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните части на Северна и на Южна Америка.

От България затъмнението ще може да се наблюдава удобно, каза Маркишки, който е физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, информира БТА. Той е автор и на справочника за любители-астрономи, който вече традиционно се издава от катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде в 21:01:17 часа българско време . Началото на затъмнението от сянката на Земята е в 22:34:41 ч. Максималната фаза ще настъпи в 23:14:06 ч. Краят на затъмнението от сянката ще бъде в 23:52:50 ч., а на затъмнението от полусянката – в 01:26:33 ч.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 1 час, 18 минути и 9 секунди.

За любителите астрономи в България Маркишки уточни, че в началото на затъмнението от земната полусянка в 21:01 ч. Луната ще бъде на височина 30 градуса над източния хоризонт за София и на 33 градуса за Варна. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна, каза той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини