20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Полша ще въведе отново буферна зона на границата с Беларус след нападение над граничар

Доналд Туск

Полша ще въведе отново 200-метрова буферна зона на границата си с Беларус в началото на следващата седмица, обяви премиерът Доналд Туск в сряда, след като граничар беше тежко ранен.

„Граничният район се превърна в гореща точка, когато броят на мигрантите се увеличи значително през 2021 г., след като Беларус, близък съюзник на Русия, се опита да осигури нов неофициален маршрут до Европа – решение, което ЕС заявява, че е взето, за да се създаде криза“, пише Reuters.

Беларус отрича обвинението, че помага за насочването на мигранти към полската граница.

„Бяхме посъветвани бързо да възстановим 200-метровата буферна зона в рамките на този периметър, където е възможно. Готови сме да вземем такова решение в началото на следващата седмица“, каза Туск на пресконференция близо до границата. Буферна зона, която не позволява на населението и хуманитарните работници да се доближат до границата, първоначално беше въведена през 2021 г. от предишното правителство на националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS).

По това време правозащитни групи разкритикуваха решението, тъй като според тях то възпрепятства усилията да се помогне на мигрантите, включително жени и деца, блокирани на границата. През последните седмици се увеличи броят на мигрантите, които се опитват да преминат нелегално границата, а граничните служители съобщават за редица инциденти с насилие.

Във вторник полски войник получи сериозни наранявания с опасност за живота, след като беше намушкан през граничната ограда.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини