31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Помагаш на Русия, получаваш санкции: ЕС наказа Беларус

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Беларус заради подкрепата на Минск към Владимир Путин за войната в Украйна.

„Посланиците на ЕС постигнаха принципно съгласие по нов пакет от санкции, насочени срещу Беларус“, обяви Белгия. Тя е ротационен председател на Съвета на ЕС. Целта е наказателните мерки да се съгласуват по-тясно с тези срещу Русия.

„Този пакет ще засили мерките ни в отговор на руската инвазия в Украйна, включително борбата със заобикалянето на санкциите“, се казва още в съобщението.

Европейският съюз преследва правителството на беларуския диктатор Александър Лукашенко – най-близкия съюзник на Кремъл – за това, че е допуснало страната му да бъде използвана като плацдарм за нахлуването на Русия в Украйна. Привеждането на санкциите срещу Беларус в съответствие с тези срещу Москва се счита за жизненоважно за спиране на потока към Русия на забранени стоки като микрочипове. Те могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна.

„Беларус не трябва повече да служи като път за заобикаляне на нашите санкции срещу Русия. С този пакет ние засилваме натиска върху двете страни и правим санкциите ни срещу Русия още по-ефективни“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя най-вероятно ще остане начело и за втори мандат.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини