3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Поражението на Украйна, ЕС и САЩ – от Явор ДАЧКОВ

Явор ДАЧКОВ

Онзи ден Володимир Зеленски заяви, че войната в Украйна е започнала през 2014 г. Само допреди няколко месеца това минаваше за руска пропаганда, защото официалната версия на западната пропаганда гласи, че Путин изведнъж и вероломно е нападнал Украйна на 24 февруари 2022 г., защото така му е щукнало внезапно. Всеки опит за разумно обяснение на събитията с изброяване на фактите от американския преврат в Киев през 2014 г. досега, бе посрещан на нож.

Има една фундаментална западна постановка, която обосновава всички безумия, които ЕС и САЩ извършиха през последните години и особено след началото на руската военна операция през 2022 г. Тя е следната: Путин е полудял диктатор, който иска да превземе Украйна, а после и Европа. Като свърши в Киев, ще нахлуе в Полша и в бившите социалистически страни, които ще окупира и затова трябва да бъде спрян.

Това безумно и лишено от всякакъв смисъл обяснение послужи като алиби за въвличането на Запада в безумния конфликт, който можеше да приключи още в края на март 2022 г. Тогава в Истанбул Русия и Украйна си стиснаха ръцете и дори подписаха предварителен договор с условията за мир. Точно в този момент Западът в лицето на Борис Джонсън се намеси и не позволи на Зеленски да се разбере с Москва, а го накара да воюва, обещавайки му неограничена помощ. Тези дни тази неограничена помощ свърши, а лъжите на Запада (да не забравяме тук и българския принос), струваха живота на безброй предимно млади мъже. На този етап Украйна, ЕС и САЩ претърпяха пълно поражение, което все още не означава край на конфликта, защото тяхното лукавство е такова, че ще се опитат всячески да го ескалират. Но мисля, че няма да е зле да систематично да се напомнят по-големите им, а и малки лъжи, които причиниха най-голямата трагедия в Европа за последните 30 години. Сега ще изброя само някои от тях, без претенцията да съм изчерпателен:

– Русия вероломно нападна Украйна без никаква причина и води пълномащабна война с Киев

Истината е, че Русия води отбранителна специална военна операция, за да защити територията си и рускоезичното население в Донбас, което бе подложено на тормоз и физическо изтребление от киевските власти през последните десет години. Това се случи след Майдана и американския преврат през 2014-а когато Западът започна да подготвя активно Украйна за война с Русия. Не друг, а Меркел и Оланд признаха, че с Минските споразумения само са печелили време, за да въоръжават и подготвят режима в Киев затова. Ако Путин не беше влязъл в Украйна, те щяха да влязат при него. А войната не е пълномащабна, защото в Украйна се провежда редовно футболно първенство. Всяка събота и неделя има мачове, а военните действия от самото начало са концентрирани по линията, очертана от Москва, която свършва там, където е рускоезичното население. Всъщност Русия никога не е искала тази територия, защото има предостатъчно земя. За нея това е буферна зона, която завзе отнемай къде, след дългогодишната Западна агресия на собствената й граница. Русия извършва високоточни ракетни удари само по военна или гражданска инфраструктура, която унищожава военните способности на Украйна. От самото начало до днес руснаците пазят цивилното население и за разлика от Израел, който извършва истински геноцид в Газа, никога не са имали за цел цивилните граждани. По-голямата част от цивилните жертви са причинени от противовъздушната отбрана на Украйна, която съвсем целенасочено я разполагаше в цивилни райони. Като голяма причина се посочва и огромната некадърност на украинците при работата с нея. Тезата на Путин винаги е била, че това е защитна военна операция. По ирония същия термин използваха САЩ и Великобритания преди две седмици, за да оправдаят бомбардировките над Йемен, които направиха в нарушение на международното право и без никакво одобрение и съгласуване с ООН.

– Путин е диктатор, а Зеленски демократ

Зад Путин стоят 80% от руснаците. Това са данни от прозападна социологическа агенция, която в последните години мери ръст на подкрепата за руския президент. Тази подкрепа е автентична, а през март в Русия ще има избори. Зеленски отмени украинските под предлог, че се води война, но футболното първенство си тече. От Зеленски се отрекоха най-близките му хора като Арестович, който скоро го нарече диктатор, а разривът му с ген. Залужни ще го изпрати в тотална вътрешна изолация. Западът твърдеше, че това ще се случи на Путин.

– Повече оръжия за Киев и Украйна ще спечели войната.

В първите три дни Русия взе онова, което искаше, организира референдуми и взе завинаги територии, колкото една България. Повечето оръжия само влошиха положението на Украйна и струват дотук около 1 млн. избити и ранени украинци, а Путин е на път да вземе Одеса, защото днес е в много по-изгодна позиция за преговори, отколкото преди една или две години.

– Лъжите с видеото в началото на войната

Тя започна с истински фейкове, направени от американски и британски специалисти, които заляха мрежите с видеа от рода на това как танк прегазва движеща се цивилна лека кола на улицата. Това беше цяла подготвена индустрия за фейкове на Украйна. В първите три седмици на войната ББС изброи 900 фейка на украинците срещу 90 на руснаците

– Путин е болен от рак, има седем двойника, може и отдавна да е умрял, а собственото му обкръжение му готви вътрешен преврат.

Това го слушаме в последните две години. Оказа се, че от рак е болен американския министър на отбраната Лойд Остин, а президентът Байдън, не бе уведомен, че шефът на американската армия е в болница за операция. Самият Джо Байдън е дементен, пада по стълбите и се държи неадекватно на публични места. Путин все още си е на мястото и очевидно ще спечели следващите президентски избори след месец, а за последните две години около петнадесет премиери на страни от ЕС си отидоха преждевременно, включително и големият евроатлантик Борис Джонсън.

– Путин е подменен, луд и прочие

Всъщност руският лидер държи най-изумителните и рационални политически речи, които могат да влязат в учебниците, а тази година поднови и шестчасовите маратони с отговори на въпроси на живо с милионна аудитория. Нещо, което не прави нито един световен лидер. Двойниците на Путин посрещнаха китайския президент Си Дзинпин в Москва, той им гостува три дни и не забеляза, че го будалкат…

– Русия трябваше да фалира в края на март 2022 г. заради санкциите

Днес Русия бележи икономически растеж, а Германия изпадна в рецесия, страните от еврозоната също. Френските, белгийските, италианските и румънските фермери протестират заради фаворизирането на Украйна, а масовите фалити в Европа станаха ежедневие. Не друг, а шефът на една от най-големите американски банки „Джей Пи Морган Чейс“ Джейми Даймън предупреди, че тъй като дългът на САЩ продължава да расте, икономиката на страната може да потъне в тежка и непреодолима криза, която да има глобални измерения.

– Русия свършва ракетите и боеприпасите през лятото на 2022 г.

Това се въртеше из всички големи западни медии през пролетта на 2022 г. Повтаряше го по българските телевизии от сутрин до вечер и Христо Грозев, международен мошеник, когото западната пропаганда нарича разследващ журналист. В последните седмици Русия нанесе масирани ракетни удари в Украйна, Киев свършва боеприпасите до месец, а Европа няма да може да произведе необходимите му такива в следващите две години.

– Руснаците ще емигрират, за да избягат от мобилизация

Бягат украинците, които прибират направо от улицата. В социалните мрежи е пълно с раздиращи сърцето клипове. Един от последните показваше как властите в Киев прибират младежи, почти деца, от погребението на техен приятел, загинал на фронта. Руските войски воюват предимно с контрактори (хора на договор с армията) и опитни запасни.

– Руснаците вземат чипове от перални и миялни машини за ракетите и танковете

Тази умопомрачителна глупост я каза не друг, а Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. Оставям я без коментар. Само ще цитирам Зеленски, който тези дни каза, че Западът не може да произведе оръжията, които са нужни на Украйна.

– Путин не спазва международното право

Спазва го и поради тази причина извършва Специална военна операция. В момента Израел погазва международното право, избивайки деца, жени и цивилни граждани под одобрителния поглед на САЩ и ЕС.

Путин започна СВО и заради 15 000 убити от режима в Украйна в продължение на 10 години, а Нетаняху, подкрепян от САЩ изби повече от 25 000 след атентат, който уби 1000 израелци.

– Русия иска да нахлуе в Европа

Русия скъса с Европа и обърна поглед на Изток, а САЩ фактически превзе европейския съюз през НАТО и мрежите на Сорос. САЩ взривиха Северен поток и обрекоха Германия, а покрай нея и Европа на икономически срив.

– Путин е в изолация, санкциите го притискат, а Русия е бедна и изостанала страна

БРИКС се разширява, а в него членуват страни с два пъти по-голямо население от онова на САЩ и ЕС. Санкциите вредят на европейската икономика, Германия съсипа индустрията си, докато САЩ продължават да внасят руски петрол и предлагат два пъти по-скъп втечнен газ на стария континент. Но дори и той бе спрян от Байдън за следващите месеци, около кризата с Тексас.

Мисля, че мога да продължа до края на страниците на вестника, но ще спра дотук. Вие си помислете в каква чудовищна лъжа живеем и колко цинична е днешната западна пропаганда.

Последни новини

- Реклама -