27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Посланикът на САЩ: Не се намесваме във вътрешната политика на България

„Посолството на САЩ не се намесва във вътрешнополитическия живот на България“.

Това е заявил посланикът на САЩ в България Кенет Мертен пред Bulgaria ON AIR.

„Списъкът „Магнитски“ е инструмент, разработен от Конгреса на Съединените американски щати преди няколко години, който цели две неща: позволява на САЩ да идентифицираме личности, които смятаме, че са упражнявали корупционни практики в ущърб на своите общества и да посочва, че тези личности действително са извършвали такива практики. Второто предназначение на списъка „Магнитски“ е да функционира като начин да се насърчават личностите да променят своето поведение. Той има известен успех. Той е глобален списък, не е ограничен до определен регион или държава“, е допълнил той.

Как Кирил Петков вкарва Влади Горанов в списъка „Магнитски“, появи се скандален запис номер 3

Кенет Мертен е коментирал и дали има ли връзка между списъка „Магнитски“ и липсата на безвизово пътуване за САЩ.

„Списъкът „Магнитски“ не е свързан по никакъв начин с безвизовото пътуване. Надявам се, че България ще изпълни изискванията по време на моя мандат като посланик тук. Не знам дали това ще се случи, но ние работим в тясна връзка със своите български приятели, за да им дадем много ясен план за действие какви са изискванията. Те са еднакви по целия свят“, е обяснил Мертен.

По думите му посолството на САЩ не се намесва във вътрешнополитическия живот на България.

„Не се намесваме във вътрешнополитическия живот на България. Правим едно и също – застъпваме се за политики, които са важни за нас. Като например – за гласувания в ООН и други международни организации, където бихме искали България да ни подкрепя за различни позиции, също и в рамките на НАТО и в други форуми, където членуваме заедно. Това е нормално дипломатическо поведение и комуникираме с различни представители на българската държава. Опитваме се да стимулираме инвестициите тук от страна на американски компании, но това е стандартна дипломатическа дейност. Ние не се намесваме във вътрешната политика. Не казваме на хората какво да правят. Ако бъдем попитани за нашата позиция относно гласуване в ООН, или нещо подобно, обясняваме какво мислим и защо мислим така“, е посочил още Мертен.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини