- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Посланикът ни в Израел: Засега не се планират допълнителни полети

Славена Гергова

Посланикът на България в Израел Славена Гергова заяви, че засега не се планират допълнителни полети от Тел Авив.

„Не сме на етап да призоваваме всички граждани да напуснат Израел и засега страната ни не планира допълнителни полети“, каза Гергова, въпреки че има сигнал, че близо 30 наши сънародници, сред които деца и бебе са на летището в Тел Авив и искат да се приберат.

„Към момента няма държава, която да извършва пълна евакуация от Израел”, обясни посланикът.

„Първите 2 самолета се организираха бързо, бяха за граждани, които са временно пребиваващи в страната. В началото основната таргет група беше от хората, които не живеят тук, нямат къде да живеят, нямат медицинска застраховка, нямат пари. В посолството няма вече записани такива хора”, каза посланик Гергова.

След това започва извеждането на хората от опасните региони, както и на майки с деца. Не всички обаче се свързват с посолството, за да бъдат изведени.

„Ние не планираме допълнителни полети за момента. В момента сме издали предупреждение българските граждани да не пътуват към Израел. Не сме на стадий, в който да призоваваме всички граждани да напуснат страната. Второ летище „Бен Гурион” продължава да функционира, макар и с някои ограничения на полетите, не малко български граждани организират сами пътуването си”, каза посланик Гергова.

Що се отнася до хората, които твърдят, че не могат да излетят, както и информациите, че в следващите 24 часа летището ще бъде затворено за 5 дни, Славена Гергова обясни, че посолството ще бъде предупредено, ако има индикации за затваряне на летището. За момента обаче не е предупредено за това.

„Винаги има дипломат на летището, когато има полет с български граждани”, категорична е Славена Гергова.

Източник: NOVA

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -