24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Посланията на българските политици за Деня на Светите братя Кирил и Метод

Днес отдаваме почит на делото на Светите брата Кирил и Методий. В Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност се провеждат тържествени шествия, концерти и инициативи в страната. Родните политици отправиха емоционални послания към българския народ. Публикуваме някои от тях:

Президентът на Република България Румен Радев:

„Честит най-светъл празник на всички сънародници. Днес се прекланяме пред святото дело на светите братя, пред всички български просветители и не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението ни към знанието”, посочи Радев в словото си пред Народната библиотека „св. св. Кирил и Методий“

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни. 24 май отново ни събира, вдъхновени от примера, водени от нашия народ с корени, но и с бъдеще”, посочи Румен Радев в словото си.

Той припомни, че има книги, които могат да вдъхновят един народ. Сред тях са „История славянобългарска“ и „Рибният буквар“.

„Нашите предци благодарение на тези първи книги, съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции“, добави Радев.

Румен Радев подчерта, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени и изследователи. Така той коментира създалата се ситуация от последните дни, при която родните университети заплашиха, че няма да отворят врати, ако не получат достойно финансиране. „Бяхме изправени пред ситуация нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния призив за бъдещето на българската наука и образование и ще потърсим устойчиви решения“, призова президентът.

Радев припомни и думите на големия български просветител Григор Пърличев, че „учението крепи царството“. „Нека помним, че достойнството на едно общество е в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, каза Радев.

Честит празник! Историята на честванията на славянската писменост

Вицепрезидент Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова чества 24 май в Чепеларе. Тя също отправи тържествено слово към българите.

„Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината”, заяви Йотова. „24 май е денят, в който всички българи по целия свят имаме самочувствието на народ, създал азбука, писменост, книжовност, култура, разпростряла се из цяла Европа. България спаси Кирило-Методиевото дело и днес на кирилските букви пишат над 300 млн. души“, обърна се вицепрезидентът към множеството от хора, които се включиха в празничното шествие. Йотова благодари на българските учители и на хората, отдадени на културата и духовността, че изграждат умни и грамотни деца, които знаят чии наследници са. Вицепрезидентът поздрави и жителите на Чепеларе с празника на града.

Служебният министър-председател Димитър Главчев

„Димитър Главчев отправи своето послание във Фейсбук: Честит Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май! За нас този ден е най-светлият Празник-той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура. Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря!”, написа Главчев във Фейсбук.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

„Най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си. За мен най-хубавият и български празник е 24 май“, допълни политикът.

Председателят на ДПС Делян Пеевски

„Честит да е и светъл 24 май – Денят на книжовността, българската писменост, просвета и култура. Поклон пред великото дело на Св. Св. Кирил и Методий, пред неуморните усилия на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация. С пожелания за мир и благоденствие, да възпитаваме децата си с любов към род и Родина, към знание и познание с повече национална гордост и самочувствие! И заедно с хората да направим България просперираща държава, в която народът преуспява“, написа Пеевски.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

„Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура! Честит празник на всички будни българи!“ Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Нека не забравяме никога, че „и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книга да четат“, написа още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

„Честит празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Поклон пред светите братя Кирил и Методий, дали светлина и бъднина на славянските народ. Учители, благодарим .Българи, нека се гордеем с нашия принос в световната цивилизация. 23 държави и над 250 милиона души си служат с кирилицата“, написа Нинова във Фейсбук. „Азбуката, словото, книжнината и културата са ни съхранили през вековете и ще ни обединяват и водят напред като народ. Трябва да се грижим за богатството, разнообразието и чистотата на българския език. Да го опазим от чуждици и опростяване. Да го защитим със закон за българския език. Той е нашата гордост и нашето достойнство пред света“, допълни тя.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов

„Днес, 24 май, е денят, в който ние, българите, можем и трябва да забравим за ден проблемите. Днес ние, като нация, трябва да погледнем гордо към останалите народи, защото днес честваме не само Деня на българската азбука, просвета и култура, а честваме и световния културен принос на България. Ние, българите, създаваме една от трите наднационални азбуки, които формират европейската цивилизация. Ние, българите, чрез българската азбука, даваме достъп на руския, сръбския и другите славянски народи до европейска християнска Европа. Ние, българите, сме един от малкото народи съзидатели на съвременния културен свят. Затова гордейте се, българи! Честит празник!”, написа Слави Трифонов във Фейсбук.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини