35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Последна песен от Кърт Кобейн

Фронтменът на група Nirvana – Кърт Кобейн, беше гласът на своето поколение. Гениален певец и текстописец, който смеси заразителни поп мелодии с пънк духа. В този музикален стил и интригуващ характер се припознаха мнозина от X поколението. След хита „Smells Like Teen Spirit“ и последвалия албум Nevermind, Кобейн и групата изживяват ниво на слава, невиждано от дните на Бийтълс манията.

Кърт Кобейн се бори с психическо разстройство и пристрастяване към наркотиците още преди славата да го връхлети.

Когато Кърт Кобейн, вокалистът на групата Nirvana, се самоуби с изстрел с пушка в главата, големите медии разпространиха историята и разгорещиха нейното значение. Будките за вестници бяхa пълни с размисли за най-новото изгубено поколение.

От самото начало на кариерата си, отчаяно индивидуалният Кобейн е замесен уловен в голяма медийна лудница от гръндж стил и недоволството на двадесет и няколко годишните. Неговите силно лични песни станаха част от  цяло поколение. Някои приемат теориите за поколението Х за вбесяващи, а техният лидер – Кобейн  е просто „един наркоман“. Той е шумно и публично измъчван от своята лоша слава, влияние, важност. Всичко написано за него и съпругата му Кортни Лав, изглежда го наранява така, че той изпява в последния си албум: „Не искам това, което имам“.

И все пак той избра такъв начин да умре, че предизвика такъв шум, какъвто не е имало около него приживе. Това е парадоксалната привлекателност на самоубийството: да изоставиш бъбривия свят и все пак да организираш изхода, така че да се говори за него по правилния начин. Това беше и парадоксът на странната кариера на Кобейн като поп звезда – неговият избор едновременно да изостави ежедневието и да се опита да хвърли някаква по-голяма магия върху него. Той смяташе, че може да присвои празни категории като „Поколение X“ и „алтернативна култура“ и да ги напълни с искрените идеали на пънк-рок субкултурата, от която произлиза. Мислеше, че може да поеме по пътя си и след това да убеди всички да го последват. Удивително е, колко далеч стигна.

„Алтернатива“: спираща дъха безсмислена дума, най-празната културна категория, която можете да си представите.

Легендарната тогава телевизия MTV, който докара Nirvanamania до върха, залепи на групата етикета „алтернативен“. Точно както компаниите за безалкохолни напитки се стремят да измислят нови вкусове. Не е изобретен естетическият микроскоп, който да може да намери наистина значителна разлика между „алтернативна“ група като Pearl Jam и обикновения рок, който тя уж замества.

Целия материал четете в сайта за изкуство www.bgart.bg

Материала подготви Оля Желева

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини