20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Потомка на български евреи става първата жена президент на Мексико: Коя е Клаудия Шейнбаум

Баба ѝ и дядо ѝ са еврейски бежанци от Източна Европа, от Литва и България. Те са бягали от антисемитизма и нацизма. Част от семейството ѝ загива в концентрационните лагери по време на нацистката власт. Тя произхожда от академично семейство. Майка ѝ е много известен биолог. Баща ѝ е инженер-химик. Самата тя има докторска степен по енергийно инженерство и също така е експерт по околната среда. Тя е новият президент на Мексико-Клаудия Шейнбаум, разведена еврейка със семейни корени от Пловдив и София, която победи в „най-кървавите избори в историята на Мексико“.

„Връзката ѝ с България е опосредствана от няколко поколения. Тя е свързана с едно от най-старите еврейски семейства в Пловдив. Шейнбаум е внучка на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо“, каза доц. д-р Бенямин Анави пред Нова телевизия.

„През 1968 година на гости на ЦК на партията  дойде мексиканска делегация. Един от гостите пожелал да остане в Пловдив и да го разгледа, тъй като е рожденият град на неговата майка“, сподели още той.

Така мексиканският гост открил фамилията Калев, част от която са майката и вуйчото на доц. д-р Анави. След това връзката се губи.

„През 2018 година получих съобщение, че новият кмет на Мексико сити е Клаудия Шейнбаум, която е племенница на нашия гост“ допълва той.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини