11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Появи се алтернатива на ПП-ДБ


Алтернатива на коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще се появи на предсрочните избори, научи „Филтър“ от запознати с преговорите между различни партии, граждански движения и отделни политици. Ядрото е концентрирано около формацията „Ние Идваме“ на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които вече бяха в Народното събрание и очевидно много им е харесало там.

Преговори с двамата от небезизвестното площадно Отровно трио водят „Единение“ на бившия заместник-министър на земеделието Иван Христанов и Методи Лалов, който беше шеф на Софийския районен съд и общински съветник от Реформаторския блок. С обещание да помагат са се включили медии, Фейсбук групи и дори държавни чиновници, които се чувстват неоценени от ГЕРБ, „Промяната“ и сглобката. Очаква се към новото обединение да се присъединяват още организации, но разговорите между тях още продължават.

Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и напусналият ги по-късно Велислав Минеков бяха водачите на протестите от лятото на 2020 до пролетта на 2021 година. По онова време заедно с тях на площада бяха бъдещите политици от „Продължаваме промяната“, както и изпадналите тогава от парламента представители на „Демократична България“. И до днес Хаджигенов и Бабикян обичат да важничат и да си приписват падането от власт на Бойко Борисов.

„Ние идваме“ влезе два пъти в кратките народни събрания, които не излъчиха кабинет, а накрая не успяха да прескочат бариерата, отказаха се от изборите за 49-ия парламент, но останаха активни в политиката, гостувайки предимно в маргинални тв канали.

Освен с ГЕРБ, ИТН, БСП и повечето системни партии от прехода те влязоха в конфликт и със съмишлениците си от ПП и ДБ, които дълго призоваваха за голямо дясно обединение. Със съставянето на правителството на сглобката Хаджигенов и Бабикян открито заговориха, че двете коалиции са предали протеста и са се прегърнали с мафията. След провала на ПП-ДБ социологически проучвания дават голям шанс на нова дясна алтернатива, към която сега се стреми новото обединение, издават източници от преговарящите.

Същите идеи споделя и Иван Христанов. Той напусна „Продължаваме промяната“, несъгласен с новата им коалиционна политика. Обвинява ги, че са върнали частните лаборатории на мутрите по границата. Атаките на Методи Лалов към бившите му съпартийци също са всекидневни. Като юрист той критикува остро и промените в Конституцията, които бяха написани от бившия му съмишленик Христо Иванов.
Различни социологически проучвания, направени преди да стане ясно, че ще има предсрочни избори, сочат, че ПП-ДБ падат между 3 и 7 % от вота през пролетта на 2023 г. Според новото обединение обаче доскорошните им съратници от площада ще се борят за влизане в парламента, а хората, които са ги подкрепяли, ще търсят ново обединение, което да спазва предизборните си обещания.

Засега алтернативата на ПП-ДБ търси подкрепа от десни хора, неправителствени организации и партии. Според информация на „Филтър“ е изключена колаборация с „Левицата!“ около Мая Манолова, която действа в синхрон с президента Румен Радев. Бабикян, Хаджигенов, Лалов и Христанов се разграничават и от неговите действия. Организаторите твърдят, че новото обединение щяло да бъде подкрепено и от известни личности – спортисти, бизнесмени и хора на изкуството.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img