32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Позицията ни за Сребреница е повлияна от чужд натиск

Милен Керемедчиев

За пореден път ставаме свидетели на податлива и половинчата българска външна политика. Няма с какво да учудим повече другите дипломати, но българската позиция е лош сигнал за дипломацията и външната политика като цяло, коментира експертът по международна политика и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред БНТ.

По думите му България като държава, участвала в подготовката за документите на резолюцията на ООН за Сребреница, трябваше да застане зад тях, а не да се въздържа от позицията си. „За мен това беше грешно действие, дали повлияно от чужд натиск, но видимо позицията ни за Сребреница е повлияна от чужд натиск“, изтъкна Керемедчиев.

Според него България е получила звучен шамар за скандала около българската позиция за Сребреница. Сърбия се опитва да показва мускули в региона, като тя играе силно и рязко, а България в момента се огъва, посочи Милен Керемедчиев.

Той застава зад думите си, че служебният премиер Димитър Главчев е най-некомпетентният служебен външен министър, който България е имала, тъй като се подава под натиск.

Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, се съгласи с думите на Керемедчиев, че ни е оказан натиск за промяна позицията ни за Сребреница. Той посочи, че голяма част от дебатиращите не са чели резолюцията на ООН за Сребреница и какво пише в нея. Когато става дума за съдържанието и осъждането на геноцида в Сребреница, България има ясна позиция и не трябваше да я променя, категоричен бе Кючуков.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини