25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията


Партиите подкрепящи правителството се договориха разрешението за внос на руски петрол да отпадне от 1 март, а от 1 януари да отпаднат квотите за износ. Трите формации оттеглиха предишните си две предложения, за премахване на дерогацията от 1 януари на ГЕРБ и от 15 март-на ПП-ДБ. Сега трите партии готвят новия законопроект. Сериозни критики управляващите получиха от опозицията.

След близо два часа обсъждане депутатите така и не успяха да гласуват нито едно от двете предложения за отпадане на дерогацията. Новият общ законопроект почти съвпада с предлагания от ПП-ДБ. От 1 януари се спира износа на нефтопродукти произведени от руски петрол, а от 1 март се спира вноса на руски нефт.

В общия текст остава да се уточни как да бъде разписана ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи към 31 декември, за да установи какви вече преработени количества има в складовете на рафинерията и дали ще могат да бъдат изнесени, за да не задръстят складовете.

По време на дебатите по двата законопроекта в зала изказвания направиха почти изцяло от опозицията. БСП, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимият Радостин Василев заявиха, че формациите в управлението се опитват да откраднат рафинерията, но все още не могат да се разберат кой да го направи. Костадин Костадинов заяви, че ако бъде ползван нефт, различен от руския, то горивата, продавани от рафинерията ще са много по-скъпи. Причината е, че танкерите ще трябва да преминават през Босфора, а таксите за това са се увеличили няколко пъти през последната година и вече са 19 200 долара на танкер. Румен Гечев от БСП добави друг нюанс – според него руският нефт ще бъде получаван от Турция, а след това страната ще препродава горива на България.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини