17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

ПП-ДБ и Денков обжалват решението на ЦИК за билборда с Борисов и Пеевски

Пиарът Найо Тицин и Кирил Петков

„Продължаваме промяната – Демократична България“ и бившият премиер и кандидат за депутат Николай Денков обжалват пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия, с което ЦИК установи нарушение на изборния закон заради билборда с ликовете на Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В билборда се пита кой трябва да бъде избран за премиер между Денков и Бойко Борков и Делян Пеевски. ЦИК взе решение билбордовете да бъдат незабавно премахнати, а Денков – санкциониран, като глобата може да стигне до 5000 лева.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов подаде жалба в ЦИК, според която билбордът „представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията, от чието име се разпространява агитационният материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати“. Същото заяви днес в защита на решението и говорителката и член на ЦИК Росица Матева в отговор на журналистически въпрос по време на редовния си брифинг.

Денков от своя страна обяви, че не е запознат с билборда и няма пряко отношение към поставянето му.

„В цитираната норма от Изборния кодекс е записано: „Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.“ Но в решението не става ясно как са засегнати добрите нрави с посоченото съдържание на агитационния материал“, пишат от ПП-Дб.

Жалбоподатели са както ПП-ДБ, така и самият Денков.

„Посланието на билборда би могло да бъде разтълкувано в полза на всеки един от тримата кандидати на билборда, тъй като не съдържа в себе си отговор на поставения въпрос. Само по себе си поставянето на снимки на двама други кандидати в агитационен материал не е нарушение на закона, ако другите кандидати не са посочени или отъждествени с негативни послания. Такива в този случай отсъстват“, смятат още от коалицията.

Според ПП решението е незаконосъобразно, тъй като не са посочени мотиви.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини