- Реклама -

- Реклама -

1.1 C
София
петък, 8 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ПП-ДБ искат Бойко Рашков да оглави комисията за спецслужбите

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия, която отговаря за надзора над специалните служби и употребата на СРС. От дясното обединение искат мястото му да заеме бившият вътрешен министър и настоящ депутат на ПП-ДБ Бойко Рашков.

Поводът Атанасов да подаде оставка е отказът на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов да подкрепи инициативата на десницата да се слеят цивилното и военното разузнаване в единна служба. „Аз лично считам, че не трябва да се обединяват службите“, отговори той на журналистически въпрос по темата в понеделник.

„От Бойко Борисов и ГЕРБ бе поет ангажимент за реформата на службите, който бе оттеглен. Това за нас е проблем, защото обещанията се дават, за да се спазват“, заяви Йордан Иванов от ДБ в кулоарите на парламента.

„ГЕРБ поставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев. Оттук насетне председателството на тази комисия ще поеме Бойко Рашков”, каза още Иванов.

Малко по-късно, след като се разбра за оставката на Атанасов, подкрепа за инициативата му отказа и водещият депутат от ДПС Делян Пеевски. Миналата седмица той обяви точно обратното – обеща принципна подкрепа на предложението, което десният политик беше съгласувал с него. Сега обаче се отметна. „Вече се разбра от ГЕРБ, че няма да има подкрепа. Ние също сме обсъдили. При условие, че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим“, заяви Пеевски. Според него това развитие няма да разклати управлението.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък съвсем отклони зададените му въпроси за оставката на Атанасов. Бившият премиер се впусна в обяснения колко важен е законът за КПКОНПИ, който парламентът гледа в момента. По казуса със службите той заяви само, че „службите са друга тема, реформата трябва да продължи“.

Сливането на цивилното и военното разузнаване е отколешна идея на Атанасов, която той лансира от години. Сега колегите му в десницата се заканват да реформират изцяло сектора за сигурност, за да го прочистят от руско влияние. Тук се вписва предложението на Атанасов. То би позволило да бъдат освободени сегашните ръководители на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и на Служба „Военна информация“ (СВИ), назначени при служебното управление на президента Румен Радев, за да бъдат заместени от един човек, посочен от сегашното управляващо мнозинство.

Буквално преди няколко дни Атанасов обяви, че законопроектът за създаването на единната разузнавателна служба е почти готов. „Целта е да се създаде единен разузнавателен орган с общо ръководство. Вътрешната автономия на военното разузнаване и ДАР се запазва, запазват се военните звания и структура на офицерите от военното разузнаване“, обясни замисъла той. Сега вече изглежда, че всичко ще пропадне.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -