17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

ПП/ДБ падна отвисоко, размаза се на плочките! (Кирил+Асен+Христо+Атанас)x2<Бойко

Коалицията ПП/ДБ, която бе създадена да изчегърта ГЕРБ и ДПС от политиката, се сгромоляса на парламентарните избори за 50-о Народно събрание на България. Катастрофата е равносилна на падане от 20-ия етаж, защото само до преди две години тези формации бяха натоварени с очакванията за коренна промяна на живота, отношенията и ситуацията в страната. Бившите умни и красиви, които за няколко години се превърнаха в шарлатани, кафеджии и обикновени КЕШ измамници, получиха звучен шамар от избирателите.

Разликата в резултата е толкова голяма, че изненада дори щаба на Бойко Борисов. От ГЕРБ само в най-смелите си мечти залагаха да спечелят с около 10 пункта преднина.

Някои от най-убийствените сондажи сред паралелните преброявания показват още по-шокиращи цифри. Според тях сборът на подкрепата за Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и ген Атанас Атанасов, умножен по две е по-малък от подкрепата за Бойко Борисов.

Според първите данни на авторитетната социологическа агенция агенция ТРЕНД ГЕРБ печели парламентарния вот с 25,8% подкрепа, втори с 15,5 % е ПП/ДБ , трети е ДПС , събрало14,7 %. В парламента влизат още „Възраждане“ с 14,2 %, БСП с 8,9% и ИТН с 6,5 %.

Най-трагикомичната цифра от парламентарния вот, която е показателна за пълната разруха и тоталното безверие, е избирателната активност. Тя е с 4% по-ниска от тази на вота през април 2023 година.

Най-любопитният момент в деня на изборите безспорно е изявлението на президента Румен Радев, че ако продължат безпринципните коалиции, рано или късно ще се появи нов политически проект. Последното е ясен знак, че Радев не е далече от мисълта да покаже отново мускули в политиката. Екшън в 142 СОУ в столицата е вторият най-интересен момент от деня на изборите. Там бе арестувана скандалната бивша кметица на „Красно село“ Росина Станиславова. Преди да й щракнат белезниците, Станиславова от няколко дни е обявена за общодърржавно издирване. Арестът е станал след като Вещицата, както я наричат в „Красно село“, е отишла да гласува и охраняващ полицай я разпознал.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини