20.1 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ПП-ДБ при президента: Понесохме политическа щета, но си струваше

„През последните 9 месеца основно вие носите вина за проблемите в страната. Като се върнем 9 месеца назад, вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат.“ Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на кабинет с парламентарно представените партии.

„Осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Като се върнем назад вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат. Виждаме, че сложното отношение с вашите партньори остават“, каза Радев.

Лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са вторите, с които разговаря президентът Румен Радев в рамките на консултациите, които води преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В началото Румен Радев им напомни, че през последните 9 месеца основно те са носили отговорност за правителството, като са дали на ГЕРБ само един министър.

Склонни ли сте да продължавате по същия път отпреди 9 месеца, или на базата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате отношението към партньорите и властта. Ще има ли механично сливане на меморандума и споразумението или ще се изработи изцяло нов документ, попита Радев.

Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ или ще държите на втория, попита още президентът.

Преди 9 месеца поехме риска, осъзнавайки, че тя ще нанесе политически щети. Но според нас това си струваше – след 9 месеца, два приети бюджета, конституционната реформа, развиване на инвестиционните проекти, отпушване на проблемите, свързани с енергийния преход – всъщност можем да кажем, че това усилия си струваше, започна премиерът в оставка Николай Денков.

Призна, че са понесли политическа щета. Не само защото опозицията се държеше като такава, но и защото другите политически сили решиха, че могат да градят популярност на правителството.

Отношенията са сложни, никой не е очаквал, че ще бъдат леки. Именно затова намираме за правилен акта, че на масата на преговорите са сложени два документа. Защото дали и как ще продължим, зависи как ще изглежда споразумението.

Има съществен напредък, но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Така че ние трябва да продължим с тези усилия, каза още Денков и добави:

Много е важно и имаше разбиране, че тези преговори трябва да започнат с дискусия за продължаване на реформите, със задвижването на тези регулатори, които още не работят. Затова и първо те бяха сложени на масата. Предстои обсъждане и на персонален състав, но докато не се приключат тези теми, детайли няма да се обсъждат.

 

Последни новини

- Реклама -