- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ПП-ДБ с призив към ГЕРБ за реформа в назначаването шефове на службите

ПП-ДБ внасят промени в законите за сигурност, съобщи Кирил Петков. Предвижда се предложенията за назначаване на шефовете на ДАНС, ДАТО и разузнаването да идват от правителството, а изборът да става от парламента. Досега назначенията ставаха с указ на президента.

Във военното разузнаване и при главния секретар на МВР ще има по-специален режим. Ако лицето е от генералитета, той ще се назначава от президента, а ако е цивилен – чрез избор от НС.

Атанас Атанасов от ДБ цитира Конституцията, която задължава МС да осигурява обществения ред и националната сигурност. „Тоест изпълнителната власт има правомощия, но и задължения да осигурява тази сигурност. Затова ние даваме правомощия на правителството да работи пряко и да управлява структурните звена в областта на националната сигурност – ДАНС, ДАР, НСО, двете звена на разузнаването“, обясни ген. Атанасов.

По-рано Бойко Борисов предупреди ПП-ДБ да не провокират ГЕРБ, внасяйки в този момент законите за реформи на службите. И беше категоричен, че партньорите от „некоалицията“ няма да могат да разчитат на парламентарната им подкрепа.

„Службите за сигурност, знаем, че трябва да бъдат реформирани и доверието към тях да бъде повишено“, обясни съпредседателят на ПП. Той подчерта, че е наясно, че ГЕРБ „показват непълна готовност да подкрепят“ законопроектите.

„Надявам се, че г-н Борисов не вижда по различен начин приоритета на България да влезе в Шенген. Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим темата за Шенген. Не можем да чакаме повече и се надяваме да ги убедим, че приоритетът сигурност, приоритетът Шенген и приоритетът реформи в службите за сигурност вървят ръка за ръка“, коментира Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП беше категоричен, че реформа в службите за сигурност ще повиши шансовете за приемането ни в шенгенската зона.

„В края на миналата седмица бях в Австрия и темата беше Шенген и сигурността в пространството. Те заявиха, че най-големият въпрос с тяхното вето е информационната сигурност и сигурността по границата. Зная от премиера, че те правят всичко възможно да убедят австрийските и нидерландските ни партньори, че сме готови за Шенген“, добави още той, предаде „ДарикНюз“.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -