9.4 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство (ОБНОВЕНА)

 

ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. По този начин страната ни се приближи още повече до предсрочни избори.

Точно в 15:05 часа президентът Румен Радев връчи мандата на Николай Денков, предложен от ПП-ДБ отново за премиер. Секунди, след като двамата позираха за снимки пред фотографите, обаче академикът му върна папката.

Ето как се разви срещата:
„Колегите от ГЕРБ-СДС и във втория мандат не оцениха жеста, отказаха, връчвам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, каза Кирил Петков.

Президентът Радев все пак им връчи мандата: „Заповядайте да обявите вашето крайно решение.“

„Връщам мандата неизпълнен“, каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че няма подкрепата за продължаване на реформите.

„Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е в резултат от тяхното желание. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза академикът.

Според него преговорният процес е бил провеждан проформа от ГЕРБ с ясното съзнание, че се задават предсрочни избори. Президентът подчерта, че зам.-омбудсманът е единствената, която не бе свързана с партия.

„Как така изведнъж госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато това беше обявено в Народното събрание, аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а според мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? Кави мотиви? Как така изведнъж точно вечра? Имало ли е натиск и защо не се инициирахте изслушване.

И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, обърна се държавният глава към лидерите на коалицията.

От ПП-ДБ не реагираха на проблема, а вместо това Кирил Петков помоли изборите да бъдат насрочени 2 в 1.

„Вече е много късно, отвърна Радев. – Аз ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Разбирам вашето притеснение, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно този процес да бъде такъв.“

От страна на Петков не прозвуча съгласие, че са сгрешили с конституционните промени.

Сега конституционната рулетка се превърта към третия – последен проучвателен мандат. По конституция той се връчва на парламентарно представена политическа сила по преценка на президента. За разлика от седемдневния срок за изпълнение на първия и втория мандат, при третия такъв срок не е определен.

От това кога третият мандат ще бъде върнат обаче зависи датата на евентуалните предсрочни парламентарни избори. За да съвпаднат парламентарните избори с европейските на 9 юни, конституционната рулетка трябва да се завърти окончателно до 8 април.

Както е известно, вчера Народното събрание обяви за неуспешен първия мандат на ГЕРБ-СДС. Пред журналисти в парламента днес Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ-СДС са направили всичко възможно да има правителство.

От парламентарно представените сили, които имат право да получат третия мандат, единствено от „Възраждане“ изразиха готовност да предложат състав на кабинет.

Останалите заявиха, че биха върнали веднага празна папката на президента, ако им бъде връчен трети мандат.

Междувременно списъкът с възможни служебни премиери намаля. Тази сутрин заместникът на омбудсмана Елена Чернева-Маркова подаде си подаде отвод по лични причини.

Последни новини

- Реклама -