23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

ПП-ДБ все пак успя да настани Настимир Ананиев в парламента

Напористият бивш депутат на ПП-ДБ, който се размина на тези парламентарни избори с депутатството, успя да се намърда в парламента.  Политикът, не успя да стане народен представител, но се завръща в Народното събрание като „сътрудник“ в ПП-ДБ.

Ананиев е записан в регистъра на нещатните сътрудници в 50-ото Народно събрание като съветник в областта на външна политика. Той ще помага на един от най-младите депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Васил Стефанов.

Припомняме, че Ананиев остана вън от парламента, след като съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков избра да влезе в НС от София, за да може Бойко Рашков да стане депутат от Перник и да получи имунитет.

Всички се фокусират върху депутатските заплати, но никой не обръща внимание на „скрития живот“ в Народното събрание – нещатните сътрудници. Те могат да бъдат лични, на парламентарна група или на комисия. Всеки депутат сам решава колко и как да плаща на личните си нещатни сътрудници.

Според правилника постоянните сътрудници се назначават за служители на Народното събрание. Техният брой се утвърждава от председателя съобразно числеността на парламентарните групи, в съотношение 1:10, но не по-малко от двама на парламентарна група. Когато числеността на парламентарна група не е число, кратно на 10, броят на постоянните сътрудници към групата се определя, като се закръгля към по-голямото число, кратно на 10.

Заплатите на сътрудниците на депутатите се плащат от НС. Според правилника парламентът поема допълнителни разходи на народните представители в размер на 2/3 от основното месечно възнаграждение на народните представители. Месечните заплати на депутатите са равни на три средномесечни заплати за последния месец от предходното тримесечие.

Отделно от това парламентарните групи също може да имат сътрудници. В регистъра са вписани общо 30. Интересното е, че в предишния парламент тогава най-малката парламентарна група “Има такъв народ” има сътрудници колко най-голямата – ГЕРБ-СДС.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини