12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Правителството на Димитър Главчев пое властта: Не може държавността да е заложник на партийни амбиции


Правителството Денков-Габриел вече е в историята. Бившият вече премиер Николай Денков предаде властта на служебното правителство на Димитър Главчев в Министерския съвет.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че правителството му няма да допусне конституционна криза.

„Не може държавността да не бъде опазена и да е заложник на партийни амбиции и желания“, обясни той.

Главчев допълни, че служебният кабинет поема отговорността да пази суверенитета на държавата, да работи за благоденствието на българските граждани и да изпълни основната си задача като служебно правителство – организиране на честни избори.

„Поех цялата си отговорност и роля, възложена ми от Конституцията, да предложа правителство. Имах колебания, размисли, съмнения, но всичко това оставям днес зад тази врата. Имам доверие на хората, които съм избрал. Съзнавам ясно, че това е огромна отговорност, но съзнавам и сложността на прехода, в който се намираме“, категоричен е Димитър Главчев.

Служебният премиер е категоричен, че няма да се поддава на провокации, да навлиза в дребнотемия и да позволи да влиза в лични страсти и партийни амбиции. „Няма да позволя разколебаване от общи цели, а при следването им ще спазвам стриктно законите“, заяви новият министър-председател.

От своя страна Николай Денков заяви: „Ясно е, че най-трудната и най-важната задача е да успеете да осигурите честни избори. Трудна е, защото няма доверие в част от политическите процеси. Надяваме се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие. Има няколко индикатора за това – един от тях е ще има ли машини на вота. Защото практиката показва, че когато няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че се появяват съмнения. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини. Надяваме се да е нисък, така че никой да не може да оспорва резултатите“.

Той призова Народното събрание да не променя Избирателния кодекс в следващите месеци, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, „дори да е направено с най-добри намерения“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img