30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Православните почитат днес мъченик за вярата, вършил чудеса

Днес православната църква чества паметта на свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски. Панкратий имал свещен сан (бил епископ) и пострадал като мъченик, затова се нарича свещеномъченик. Светецът се почита на 9 юли.

Той бил от град Антиохия Велика в Сирия (днес Антакия в югоизточната турска провинция Хатай). Родил се през първи век, а баща му имал щастието да посети Палестина по времето, когато Иисус Христос е живял, проповядвал и вършил чудеса там. Бащата на Панкратий станал убеден християнин, така възпитал и сина си. А той от младини бил много деен като Христов последовател и се стремял да споделя това духовно богатство с всички хора, с които общувал. След време станал ученик на св. апостол Петър, който го изпратил за епископ в град Тавромений (днес Таормина) на остров Сицилия.

Още с пристигането си Панкратий започнал да проповядва вярата във въплътения Син Божи – Иисус Христос, който пострада, за да изкупи греховете на целия свят. Народът постепенно изоставял езическите си вярвания, сродни с древногръцките, и приемал християнството. Панкратий непрекъснато кръщавал новодошлите в църквата. Усърдният епископ успял да привлече към Христовата вяра и управителя на областта Бонифаций. А той се потрудил да построи храм за нуждите на християните в района.

Свети Панкратий бил надарен от Бог с дара да върши чудеса. Той не само проповядвал на хората, но и лекувал различните им болести, помагал им в нуждите като духовен брат и баща на всички. Всеки ден нови и нови хора приемали Христовата вяра. Те били кръщавани от самия чудотворец светец и заживявали като убедени християни.

Но някои от езичниците идолопоклонници, особено упорити в своята заблуда, тайно нападнали Божия служител и го убили с камъни. Така свети Панкратий завършил своя живот мъченически заради вярата си в Спасителя Христос в началото на II век.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини