12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.
Категории:

Пребиха бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия кмет на Берлин Франциска Гифи. Тя е последната жертва след серия от нападения срещу германски политици.

Според изявлението на полицията на 8 май нападението е станало в местна библиотека. Гифи, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, не е пострадала сериозно. Нападателят я е ударил с чанта по главата, която е съдържала нещо тежко. След това избягал, а Гифи отишла за кратко в болница.

Атака идва на фона на призивите за по-голяма полицейска защита на политиците в Германия след редица нашумели вербални и физически атаки срещу тях.

Четирима тийнейджъри са разследвани, след като германски член на Европейския парламент беше хоспитализиран след побой в град Дрезден.

Членове на Зелените, които са в коалиция с Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц на федерално ниво, също се сблъскаха с гневни протести.

Тази година Германия, освен избори за ЕП, провежда и местни избори в половината от 16-те германски провинции на фона на нарастваща подкрепа за крайната десница.

Припомняме, че канцлерът Олаф Шолц осъди насилието над политици, като каза, че такива прояви застрашават демокрацията. Премиерът на Саксония Михаел Кречмер, консерватор, каза, че подобна агресия и опити за сплашване напомнят за най-мрачната ера в германската история, препратка към нацисткото управление.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img