14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Преди 20 години е открито най-отдалеченото тяло в Слънчевата система

Преди 20 години – на 15 март 2004 г., американски астрономи обявяват откриването на Седна, най-отдалеченото известно към този момент небесно тяло в Слънчевата система, припомня БТА.

Седна е най-големият орбитиращ около Слънцето обект, забелязан от 1930 г. насам, когато е открит Плутон. Размерът ѝ обаче още не е уточнен. Предварителните изчисления показват, че Седна е разположена в пояса на Куипер*, на повече от 10 милиарда км от Земята.

Космическият обект е един от кандидатите за нова планета в системата, гравитираща около Слънцето, но все още има спорове в астрономическите среди по отношение на това какво е планета. Към този момент най-често Седна е обявявана за планетоид.

Орбитата на Седна е елипсовидна, като една обиколка около Слънцето отнема 10 500 години. Най-отдалечената част от орбитата е на 135 милиона км от Слънцето – разстояние, което е 900 пъти по-голямо от това, на което е Земята.
Има непреки доказателства, че около Седна кръжи малка луна, която е по-червена от всички други известни обекти в Слънчевата система с изключение на Марс.

Космическият обект е наречен Седна на името на ескимоска богиня на океана.
Откритието от 2004 г. е направено с новия космически телескоп “Спицер” и е потвърдено от телескопа “Хъбъл”. Космическото тяло се намира по-далече от останалите планети на Слънчевата система. Диаметърът му е над 2000 км, възможно е да е по-голям от този на Плутон, който е 2250 км. От Седна Слънцето изглежда толкова малко, че би могло да се скрие напълно зад главата на топлийка.

*Поясът на Куипер съдържа над 400 известни обекта, както и много други, които още не са идентифицирани. Повечето от тях са малки образувания от скали и лед, но някои, като Седна, може да са по-големи и от Плутон. Седна е първото подобно космическо тяло, което има нормална орбита

 

Последни новини

- Реклама -