30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Преди гласуването на кабинета „Желязков“: Какви са нагласите?


Часове преди гласуването на проектокабинета предложен от ГЕРБ-СДС, с кандидат за премиер Росен Желязков няма яснота дали ще бъде събрана нужната подкрепа.

Очаквано от ПП-ДБ заявиха: „Ясно сме заявили, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Още повече да подкрепим правителство, което нито има програма, нито законодателна програма, нито е ясно какви политики ще води, е абсолютно несериозно. Така не се търси подкрепа за кабинет“, посочи Асен Василев от ПП-ДБ.

„Двата кабинета, които ние направихме, са единствените, които се случиха в тази сложна ситуация. И двата започнаха с това – да има ясна програма, да е ясно този кабинет какви политики ще провежда и чак тогава да се търси състав за кабинета, и чак тогава да се търси подкрепа. Подкрепа за котка в чувал няма как да бъде дадена“, отбеляза още той.

От най-малката партия в парламента – „Величие“, която е раздирана от ежедневни скандали, също изразиха своята нагласа: „Позицията ни е против първия мандат на ГЕРБ. Всички ще влезем в зала и всички ще гласуваме единодушно „против“, съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната група „Величие“ Дарин Георгиев.

Той заяви, че партията е единна и полк. Николай Марков е председател на парламентарната група. „Партия „Величие“ продължава да съществува. Величие е идеята – ние сме тук да представяме идеята. Лидерът ѝ е Николай Марков“, заяви Георгиев.

“Достойните не се купуват”, това заяви Станислав Балабанов от ИТН относно възможността кабинета “Желязков” да получи подкрепа в зала.

По-рано, лидерът на ИТН Слави Трифонов няколко пъти повтори, че няма да подкрепят нито първия, нито втория мандат, а ще изчакат евентуално третият мандат да отиде при тях.

На консултациите с президента Радев, ИТН също повториха, че „най-верният ход е с третия мандат“.

Смятам, че мнозинство за кабинета “Желязков” има. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов преди днешния пленарен ден. Гуцанов остана на твърда позиция – БСП няма да даде подкрепа.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини