27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Предизборен скандал в ефира: „Промяната“ и БСП в остра схватка

Тази сутрин се разигра поредната предизборна свада в ефира на Нова телевизия. Кандидатите за евродепутати Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, Рада Лайкова от „Възраждане“, Румен Гечев от „БСП за България“ и Димитър Гърдев от „Има такъв народ“ противопоставиха мненията си по въпросите за въвеждане на еврото в страната и членството ни в сухопътния Шенген.

Новаков от ГЕРБ и Даниел Лорер са на едно мнение за въвеждането на еврото у нас – това ще донесе повече позитиви, отколкото негативи.

Румен Гечев изброи страните, които не са приели еврото и имат по-добра развита икономика от тези, които са, като Хърватия бе дадена за пример на висока инфлация в следствие на приемането на еврото.

Прогноза: България ще влезе в еврозоната най-рано януари 2026-а

Гечев заяви, че ако България влезе в еврозоната, ще трябва да плаща дълговете и на другите страни-членки, което потвърди колегата му от „Възраждане“.

Така се стигна до разгорещен спор:

„БСП отдавна са изгубили своя импулс за Европа, той сега е при нас“, заяви Лорер.

„БСП не сме загубили импулс за еврозоната, но трябва да влезем, когато сме готови. Еврозоната сама нарушава правилата си. Има ли правило, че не трябва да надвишава 60 % от БВП? Фактите говорят сами- Гърция 192%,  Италия -150 % дълг….Ще трябва да плащаме огромния дълг на другите страни от еврозоната“, коментира Румен Гечев.

„Единственото, което се е повишило в Хърватия са туристите и инвестициите“, потвърди Андрей Новаков.

ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти

„Има 8% инфлация, как да няма“, попита Гечев.

„Чуваме ви достатъчно. Тези хора бъркат фискална и монетарна политика – фискалната е политическо решение и всяка държава го взима. Монетарната е каква валута ще използва. ЕЦБ, която издава евро, може да гарантира дълговете, но не означава, че България ще ги плаща. Ние сме втори по най-малък дълг“ ,заяви Лорер.

„В Хърватия имаше изкуствена намеса след въвеждането на еврото. ЕЦБ не преследва стабилност. Чуват се принципи като „Ние ще спасим еврото, каквото и да ни струва“, допълни Лайкова.

Румен Гечев поиска да вземе думата.

„Да ви обясня сега за какво става дума – помните ли ЕЦБ колко пари наля, за да спаси банките. Има пряка връзка между монетарната и фискалната политика. Това, че еврозоната е затънала в бюджети и дефицити, има пряка връзка.

Влизането в еврозоната има позитиви, но и рискове. Почваме да плащаме дълга на страни от еврозоната. ЕЦБ ще има пряк достъп до валутните резерви на България, злато за 40 млрд.“, обясни той.

Втората тема, която трябваше да дискутират кандидатите и влизането на България в сухопътен Шенген.

Андрей Новаков сподели, че отдавна се занимава с опашките по границите и влизането на България в сухопътен Шенген е напълно задължително. След него думата взе Рада Лайкова от „Възраждане“.

Лорер се опита да невъзпитано прекъсне Лайкова от „Възраждане“, но Виктор Николаев му припомни, че в студиото има ред.

„В Австрия трябва да има категорична и агресивна външна българска политика, с която да настояваме да се вдигне ветото веднага. Колегите искат Европа на две скорости, но ние искаме стоките да се движат свободно. Партия ГЕРБ още не ползва всичките си лостове, за да ги убедят“, каза кандидатът от ПП, цитират от „Блиц“.

„Какъв е този въпрос дали някой е „за“ или „против“ Шенген? Това е задължително“, каза Гърдев.

„Проблемът не ни е Австрия, а САЩ, които бутнаха цяла Европа във войната. Австрия е извинението на Германия, Франция и САЩ, за да спрат България“, посочи Гечев.

По време на целия дебат водещият играеше роля на звероукротител. Той трябваше да припомня правилата на кандидатите, за да спрат да се прекъсват и да говорят един върху друг.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини