12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Уволняват апелативния прокурор на Варна

Продължават действията на новия обвинител номер 1 в посока възстановяване на доверието в българската прокуратура. След предприетите действия по скандалния казус „Осемте джудета“, по който вече има предложения за тежки наказания на прокурори, се стига до вероятното уволнение от системата на доскоро един от най-овластените хора в структурите на обвинението.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е предложил апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров да бъде освободен дисциплинарно от Прокурорската колегия на ВСС. Прокурор Чавдаров беше обвинен за държане на голямо количество боеприпаси в апартамента си в морската столица, без да има разрешение за това.

На 15 август кадровиците от колегията отстраниха временно обвинителя от длъжност, като той няма да може да изпълнява функциите си за срок от 4 месеца, докато тече наказателното производство срещу него.

В предложението на Сарафов за освобождаването на Чавдаров се посочва, че установеното държане без надлежно разрешение на голямо количество боеприпаси, както и последвалите действия по привличане на магистрата в качеството на обвиняем и предаването му на съд за извършеното, са широко отразени в националните медии и електронни сайтове в негативен за него и за Прокуратурата на Република България аспект.

И.ф. главният прокурор посочва, че статутът на обвиняемия като прокурор, заемащ към момента на извършване на деянието ръководна длъжност – апелативен прокурор на Варна, изисква висок морал, почтеност, поддържане на доверието в обществото и избягване на всички действия, които могат да накърнят достойнството на професията и да застрашат репутацията на магистратите.

„Допуснатите от магистрата нарушения противоречат на пет разпоредби от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, отличават се с висока степен на обществена укоримост и затова следва да се ангажира неговата дисциплинарна отговорност“, се посочва още в предложението на Борислав Сарафов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img