24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Председателят на ЦКС проф. Петър Стефанов избран за президент на Cooperatives Europe

Асоциацията на европейските кооперации (Cooperatives Europe) ще се ръководи от българин. Това стана ясно навръх националния празник 24 май, когато проф. Петър Стефанов беше избран за председател на Cooperatives Europe в пряка надпревара с британеца Вивиан Удъл и французина Томас Майер. Изборът се проведе по време на годишната Генерална асамблея на организацията в Брюксел, в която участваха 52 кооперативни организации, представляващи 315 делегати от цяла Европа.

Делегатите на Генералната асамблея и Бордът на Европейската кооперативна организация изразиха пълна подкрепа за приоритетите, които бяха представени от новоизбрания президент проф. Петър Стефанов. Те подчертаха своята готовност да работят активно на национално и европейско ниво за реализиране на всички събития и проекти, които ще подготвят успешно европейските кооперативни организации за отбелязването на обявената от ООН Втора Международна година на кооперациите през 2025 г. В речта си след забележителната победа на избора проф. Стефанов очерта няколко основни стратегически приоритета в работата на Европейската Асоциация.

  • Активна работа с новоизбрания Европейски парламент за създаването на група „Приятели на кооперациите“ и реализиране с активното участие на националните и секторните организации на събития и проекти, които генерират по-висока видимост и утвърждават ролята на кооперациите като равностоен партньор на европейските институции. Целта е тези институции не само да чуват обединения кооперативния глас, но и да се съобразяват с него при формулирането и реализирането на европейските публични политики, които ще донесат повече ползи за членовете и кооперативния бизнес.
  • Кооперативен бизнес, създаващ финансово независими и устойчиви кооперации – основен стълб на социалната и солидарна икономика на Европа.
  • Задълбочен анализ на кооперативното законодателство и създаване на обща европейска законова рамка, която не само подкрепя и стимулира устойчивото развитие, но и осигурява на кооперативните организации необходимата защита от политическа намеса и нелоялна конкуренция.
  • Реално включване на младите хора в управлението на кооперативните организации и открояване на тяхната значимост за Европа чрез изграждане на европейска младежка структура, осигуряване на необходимия бюджет за нейното функциониране и статистическа система, подпомагаща реализирането на съответните политики.
  • Провеждане на поредица от срещи с лидерите на националните и секторни кооперативни организации, кооперативните ветерани, младите хора и представителите на научните и академичните среди на европейските университети, които изучават кооперациите и тяхното развитие. Целта е на тези срещи да бъдат споделени проблемите и добрите практики от кооперативната политика и бизнес и да бъдат очертани визията и параметрите на устойчивата кооперация в краткосрочен и дългосрочен план.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини