- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Председателят на съда в Царево и дъщеря й са след изчезналите в потопа

Двама души са загинали по време на потопа в Царево, съобщи кметът Георги Лапчев. Едното тяло е открито в квартал Василико, а другото – на плаж Нестинарка.

Все още не е ясна самоличността на загиналите. От полицията все още няма официална информация. Продължават да са в неизвестност районната съдийка на Царево Мария Москова и дъщеря й.

Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че съдия Москова и дъщеря й са опитали да се евакуират сами с Нисан Джук – бял на цвят. Те са били завлечени от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Да се предприеме спасителна операция към морето и към момента е невъзможно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере местен жител – мъж. Той искал да види какво точно се е случило, но е отнесен от придошлите води. Видян е от очевидци, но засега Флагман.бг се въздържа да съобщи самоличността и възрастта му.

Малко по-късно от ОД МВР Бургас съобщиха, че загиналите са мъж и жена, без да уточняват самоличността им.

Да се предприеме спасителна операция към морето и към момента е невъзможно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере местен жител – мъж. Той искал да види какво точно се е случило, но е отнесен от придошлите води. Видян е от очевидци, но засега не е ясна самоличността и възрастта му.

Снимките показват мястото в Царево, където пороят е отнесъл трима души преди около 4 часа. Досега оглед бе невъзможен. Тук за последно са видени председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря ѝ, които са опитали да избягат с бял „Нисан Джук“. Виждат се и други отнесени автомобили.

Мъжът, който се издирва, по данни на очевидци, се е опитал да се закрепи за автомобил, но водата е придошла изведнъж с още по-голяма скорост и го е отнесла в морето.

На място е и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, който лично е поел разследването.

Малко по-късно стана известно, че е открито тялото на изчезналия мъж в кв. Василико в Царево. Смята се, че е местен жител, но все още не е идентифициран от близките му.

На място са директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и началникът на Сектор „Охранителна полиция и КАТ“ на ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров.

Междувременно на плаж Нестинарка е намерено друго тяло на мъж. Той също се води на този етап неизвестен. Дъждът и към 17 часа над Приморско и Созопол продължава да се излива и няма изгледи облаците да се разсеят.

След река Караагач в Китен, току-що прелива и река Ропотамо, която се намира на около 10 километра северно.

Бедствено положение по Южното Черноморие. Поройни дъждове заляха Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите Арапя и Нестинарка. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м. за денонощие. Създаден е кризисен щаб, който заседава в община Царево. Той е председателствен от кмета на общината Георги Лапчев.

Обилните валежи от последните часове предизвикаха големи наводнения по морето. Под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево, съобщават от Meteo Balkans, цитирани от БНР. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени автомобили в морето.

Пострадали са и Варвара, къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“. Тече евакуация от двата къмпинга и от с. Лозенец, от което 60 души са настанени в кметството.

Няколко човека в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов. Част от тях са в къмпинг „Арапя“, други – в къмпинг „Нестинарка“. Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

В морето са завлечени каравани, автомобили, домакински уреди. През системата за предупреждение хората в Царево са предупредени да стоят на по-високите етажи заради опасност от наводнение. Потопът в цифри е 330 л. на кв.м., измерен в с. Кости. За сравнение – в Карловско миналата година бяха измерени 150-160 на кв.м.

„Тотален потоп в Ахтопол, пътят Ахтопол – Царево е затворен“, написа очевидец в социалните мрежи. От АПИ съобщиха за затворен участък на пътя Варвара – Бургас заради наводнение. От кадрите се вижда, че нивото на водата е много високо.

Община Царево обяви бедствено положение заради обилните валежи в региона. То ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът на общината Георги Лапчев.

Без ток засега са Кости, Бродилово, Ахтопол, Варвара и Резово – екипите са затруднени заради затворените пътища.

„Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива“, сподели градоначалникът пред БНР Бургас.

Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. „Към този момент всички населени места имат ток, но дъждът не спира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са пострадали“.

Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси.

Министерството на туризма и община Царево призоваваха туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града.

Двата язовира на територията на община Царево преливат. Ще информираме хорота от Лозенец да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части“, съобщи пред БНР кметът на Царево Георги Лапчев.

„Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село – Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо“. Водата продължава да приижда, отбеляза кметът. По негови думи в Царево продължава да вали, а пикът на дъжда не е преминал.

Предварителните данни са, че в два хотела в Царево са блокирани хора, съобщи гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Дадени са им инструкции да се качат по високите етажи. Има и граждани, които са в затруднение в автомобилите си. Навсякъде ще окажем помощ“, добави той. Прекъснат е пътят между Царево и Синеморец. Пътуват екипи, които да окажат помощ, каза гл. комисар Джартов и посъветва: „Най-добре е тези, които са предвидили да пътуват в този район, да не го правят“.
„Хората в сградите да се разположат на най-високите етажи. Тези, които имат възможност да се евакуират, да го направят и да отидат на по-високи терени“, каза още той.

Сложна е ситуацията в къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“, откъдето сигналите са най-голям брой.

В община Царево ще бъдат задействани сирените за оповестяване на населението. Паркираните автомобили са под вода в Лозенец и Царево и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

„Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани“, каза пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова. По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали. „Има една отцепена къща от водата. В долния край на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, трудно можем да стигнем до тях“, каза Димова, но уточни, че хората нямат нужда от помощ.

Тя предупреди който се движи по Южното Черноморие край Варвара да кара с повишено внимание, защото е отнесена пътна настилка.

Силен вятър и пороен дъжд се излива и в Ахтопол – от тази сутрин в градчето няма ток, мобилна мрежа и интернет обхват, разказа пред националното радио почиващ в курортното селище. „Цяла нощ валя, но сутринта дъждът се засили, много силен вятър задуха, а гръмотевиците падаха една през друга“, разказа Аспарух Йорданов. „Улиците са реки, водата се оттича от целия град надолу, на кея е като езеро. Вероятно има и отнесени коли, но дано няма пострадали. Мен лично ме е страх да изляза навън“, допълни той.

В цялата община по крайбрежието е тежка ситуацията, има къщи и хотели с откъснат достъп. Това пък заяви пред БНТ областният управител на Бургас Пламен Янев по повод наводнението в община Царево. Той призова хората за спокойствие и да останат на по-високи етажи, тъй като евакуацията в момента може да бъде по-рискована, отколкото оставането на място.

Най-важно е хората да останат в безопасност, каза още Пламен Янев.

Валежите в Югоизточна България се дължат на антициклона Оленка. Опасно време се стовари и в Гърция. Прогнозите са до историческите 1000 л/кв.м в Централна Гърция, пише „Метео Балканс“.

Помощ от държавата

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) реагираха и обявиха, че ще окажат максимално бързо подкрепа на хората, пострадали от наводнението в община Царево.

Към пострадалия регион пътува заместник-министър Гинка Машова, която ще участва в заседанието на кризисния щаб.

След спирането на валежите и оттичането на водата екипите на АСП са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Потоп и в Гърция

Валежите на много места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок остава рискът и от материални щети. Очаква се средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо – конвективни системи. Валежите ще са средно около – 40-80л./кв.м., като на места в Централна Гърция и Тесалия – над 400-500 л./кв.м

Източници: epicenter.bg, „24 часа“

 

- Реклама -

Последни новини